Video: Erki Pärnaku
Toiduvideod
7. september 2020, 20:27

GALERII JA VIDEO | Kohvikunsti Eesti meister Patrick: kes tahab järgmisel aastal võita, tulgu minu juurde õppima!

Tallinn Coffee Festivalil said kõik kofeiinisõltlased (ja ka need, kes armastavad kofeiinita kohvi) vaadata, kui ilusaid ja maitsvaid vorme võib võtta üks tavaline kohv. Latte art’i ehk piimakujundite valamise meistriks sai juba teist korda Patrick Paidla City Kohviteegist. Sama tiitli on meisterbarista pälvinud ka 2017. aastal.

Kohvifestivaliks tuli osalejatel selgeks saada enam kui kümme eri kujundit, mida kohvi peale piimavahuga joonistada. Millist pilti aga osalejatel eri voorudes teha tuli, selgus juhusliku kaarditõmbamise käigus.

Patrick on enda sõnutsi just neidsamu pilte õppinud juba kaheksa aastat. Toona oli noormees veel 14aastane, kui avastas enda jaoks kohvikunsti maailma läbi Youtube’i. “Nägin, kuidas nad teevad südameid kohvi peale ja mõtlesin, et miks see mul ei õnnestu. Vahustasin piima ja ainult suured mullid tulid,” meenutab ta oma esimesi katsetusi latte art’i maailmas.

Ühel päeval hakkasid Patrickul aga pildid juba välja tulema. “Kahe nädalaga hakkasin südameid tegema ning siis liikusin sealt juba edasi,” ütleb Patrick ja lisab, et tema käe all õppides saab esimese südame tehtud juba päevaga.
“Kui keegi ütleb, et tahab võita 2021. aasta kohvifestivalil latte art’i võistluse, siis räägime läbi ja ma koolitan välja,” lubab ta. Konkurentsi Patrick ei karda, vastupidi, meisterbarista võtaks enda käe alla meeleldi ühe õpilase, keda kohvikunst köidab ja kes tahaks selles vallas esimesi samme astuda. “Minimaalselt kolme kuuga saad need pildid selgeks. Aga kui kohe järgmiseks festivaliks valmistuma hakata, saab võidu nimel harjutama hakata.”

Estonian Latte Art Throwdown 2020 võitja Patrick Paidla Foto: Erki Pärnaku

Süda kohvi peale koduste vahenditega

Kaheksa aasta jooksul on Patrick püüdnud piimavahuga kohvi peale teha kõike loomadest tekstide ja nägudeni. Viimasel ajal on ta lemmikuks saanud ükssarvikud. Kust aga tuleb inspiratsioon uute piltide õppimiseks? “Enamasti vaatan Instagramist, mida Hiina meistrid teevad, sest nemad on meist nelja pea jagu üle. Tahaks kunagi nendega samale tasemele jõuda,” unistab Patrick.

Pildi õnnestumisel on Patricku sõnul oluline roll nii kohvi happelisusel kui ka piima rasvasusel. Täispiimaga tulevad jooned selgemad. Võistlusel kasutati aga tavalist piima, mis Patrickule pisut harjumatu. Sestap ei jäänud ta ise oma võistlustöödega kuigi rahule, võidust hoolimata.

Estonian Latte Art Throwdown 2020 Foto: Erki Pärnaku

Aga kallimale saab kodus kohvi peale südame teha ka lihtsamalt. Pole vaja peeneid piimavahustajaid, asja ajab ära Patricku sõnul hoopis tavaline presskann! “Automaatsed vahustajad teevad piima liiga paksuks. Kergem on ajada piim kuumaks ja panna presskannu ning siis sõela üles-alla liigutades vahustada,” õpetab ta. Valida tuleks madal tass, kõrge kruusi sisse valamine võib keerukaks osutuda. Esialgu valada piimavaht kõrgema joana ning alles kõige lõpus panna vahustatud piima kannu tila kohvile õige lähedale. Täpsemalt saad õpetust siit: “Üllata kallimat südamega kohvitassis – barista õpetab, kuidas seda välja võluda!”

Kus saab Tallinnas kohvikunsti nautida?

Patricku sõnul leiab pealinna parimaid latte art’i tegijad neist kohvikutest: City Kohviteek, Kiosk no 1, Surf Cafe, Röst, Prõks! Coffee Shop ning peagi avatav Paper Mill.