ToortatarFoto: Kai Kodasma
Toiduuudised
26. september 2020, 15:50

ÄRA PELGA TOORTATART! Kasulik tang sobib nii suppidesse kui müslisse

Tatar on meie söögilaual ammune tuttav, kuid toortatar on nii mõnelegi veel üsna tundmatu. Kujult püramiidi meenutav toortatratang on helerohelist värvi, ja nagu nimigi ütleb, on tegu toore ehk röstimata tanguga. Võrreldes hariliku tatraga, kostitab see aga meie organismi rohkete kasulike ainete ja pikka aega kestva täiskõhutundega.

Kust pärit?

Toortatar on paljude maade rahvameditsiinis tuntud kui väekas ravimtaim. Meie poelettidelt leitavat toortatart võib nimetada lausa kodumaiseks supertoiduks, sest enamasti on see Eestis kasvanud mahepõllundustoodang. Muide, kas teadsite, et tatar ei ole teravili, vaid hoopis hapuoblika ja rabarberi sugulane?

Kuidas maitseb?

Maitselt on see sarnane hariliku tatraga. Kuna seda pole aga kõrgel kuumusel töödeldud, siis on maitseomadused pehmemad ja pole tatrale omast mõrkust. Kui toortatar pannil õrnalt kuldseks röstida, tuleb esile kergelt pähkline maitsenoot.

Milleks sobib?

Toortatrast saab head putru, ta sobib suppidesse ja hautistesse, kuid võib kasutada ka müsli sees. Idandades hakkab toortatar võrseid ajama, need sobivad hästi salatite sisse. Toortatart võib ka pannil õrnalt röstida, seejärel muutub ta küll veidi kõvemaks, kuid ka maitseomadused muutuvad pähklisemaks. 

Külluslik toortatrapuder
2 portsjonit

  • 2 dl toortatart
  • 2 tl Himaalaja soola
  • 2 sl külmpressoliiviõli
  • 4 peekoniviilu
  • 4 sl kõrvitsaseemneid
  • tilli
  • murulauku
  • rohelist sibulat
  • 6 sl Parmesani juustu
  • näpuotsaga musta pipart

Pange toortatar potti külma veega, nii et vett on umbes 2 cm rohkem. Lisage sool ja  kuumutage keemiseni. Seejärel alandage kuumust ja keetke tange kaane all kuni 15 minutit. Keetmise ajal ärge tatart segage. Viimasena lisage oliiviõli ja laske pudrul vähemalt 5 minutit kaane all seista. Samal ajal praadige pannil peekon ja lõigake väiksemateks tükkideks. Seejärel röstige kõrvitsaseemned ja hakkige maitseroheline. Serveerige putru laia põhjaga kausis ning katke parmesani ja teiste ettevalmistatud lisanditega. Viimasena jahvatage peale musta pipart.

Külluslik toortatrapuder Foto: Kai Kodasma