Magustoidud

Imeline kook, kus voolab karamelli lausa ojadena! 

Kai Kodasma, ajakiri Tiiu, 12. september 2020, 15:47
KaramellitortFoto: Kai Kodasma
Karamell on kahtlemata miski, mis paneb paljudel silma särama. Sel tordil voolab karamelli lausa ojadena!

Peale vaadates võib tunduda, et karamellitordi valmistamiseks on vaja teada igasugu nippe ja trikke. Kuid ärge laske end esimesest muljest heidutada, sest seda torti on üllatavalt lihtne valmistada. Võite julgelt kasutada poest saadavat karamellikastet, kuid valige selle paksem koostis – jääb tordi peal isuäratavam. Edasijõudnud võivad karamellikastme muidugi ka ise valmis teha.

Karamellitort
12 portsjonit

Kaks biskviiti:

  • 225 g soolaga võid
  • 0,75 klaasi pruuni suhkrut
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 4 suurt muna
  • 1,3 klaasi nisujahu
  • 6 sl karamellikastet
  • 2 sl kookosõli
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Võikreem:

  • 200 g soolaga võid
  • 400 g tuhksuhkrut
  • 6 sl mascarpone't 
  • 100 g karamellikastet
  • Serveerimiseks:
  • iirisekomme
  • karamellikastet
  • soovi korral marju

Eelsoojendage ahi 200 kraadini. Pange 20 cm läbimõõduga koogivormi põhja paber ja võitage ääred. Kui teil on teine samasugune vorm veel, toimige sellega samamoodi.

Mikserdage toasoe või koos pruuni suhkruga, kuni sellest on saanud hele kreem. Lisage vanilliekstrakt, munad, järk-järgult jahu, karamellikaste, kookosõli ja küpsetuspulber. Jagage koogitainas kaheks ja asetage koogivormi(desse). Küpsetage ahjus kas korraga või eraldi 25–30 minutit. Kontrollige tiku või noaga, kas biskviit on küps. Laske biskviitidel mõni minut vormis jahtuda, seejärel keerake need restile jahtuma.

Kreemi valmistamiseks mikserdage või koos tuhksuhkru ja mascarpone'ga. Väikeste osade kaupa lisage karamellikaste. Kui kreem on liiga tihke, lisage supilusikatäis keevat vett. Kui kreem tundub liiga vedel, siis lisage tuhksuhkrut. Veenduge, et biskviidid on täiesti maha jahtunud ja lõigake mõlemad pealt ühtlaselt tasaseks. Pange pool kreemist koogi keskele ning teine pool koogi peale. Niristage peale karamellikastet ja laotage iiriseid. Asetage tort enne serveerimist vähemalt pooleks tunniks külma, soovi korral kaunistage marjadega.

Ainult täiskasvanutele! Kui soovite karamellile sügavust, võite lisada võikreemile pitsi tumedat rummi.