Foto: iStockphoto
Toiduuudised
18. september 2020, 10:23

EELPRUUNISTAMISE REEGLID: loe, millise panniga see kõige paremini õnnestub?

Eelpruunistamine vajab ilmtingimata väga kõrget kuumust taluvat ja hästi säilitavat panni. Niisugustele nõudmistele vastab vana tuntud malm, asendajaks sobib ka uuemaaegse kattekihiga valualumiinium või roostevaba teras, millel on mitmekihiline paks põhi.

Peale eelmainitu on oluline, et pann oleks piisavalt suur. Vältige panni ülekuhjamist. Tihedalt täidetud pannil hakkab liha pruunistumise asemel hauduma. Seda apsu on keeruline, väikeste lihalõikude puhul aga võimatu parandada!

Valmistage ette liha, laske sel toatemperatuurini soojeneda ja lõigake tükikesteks või viiludeks. Patsutage köögipaberiga hoolikalt kuivaks, kuna väiksemgi niiskus tekitab pannile auru, mis omakorda põhjustab pruunistumise asemel haudumise. Kui olete otsustanud liha soola ja pipraga maitsestada, siis tehke seda vahetult enne, kuna sool hakkab niiskust välja tõmbama. Veidigi pikema ooteaja järel peaksite liha uuesti kuivaks tupsutama ja uuesti maitsestama.

Eelpruunistamiseks on vaja väga tulist pliiti ja põhjalikult kuumaks aetud panni. Õli on määrdevahend, mis peab tagama võimalikult ühtlase kontakti panni ja liha vahel.

Kõik on hästi, kui liha hakkab pannile asetamise järel tugevalt särisema ja sisisema ning seejärel nakkub panni külge. Varuge kannatust! Kui on tekkinud pruun koorik, irdub liha iseenesest. Kui liha tuleb panni küljest vabalt lahti, võite selle ümber pöörata, aga panni endast eemale suunates, et vältida rasvapritsmeid.