Enel EhaFoto: Erakogu
Toiduuudised
19. september 2020, 15:47

ERITI MAITSEV! Enel Eha hellitab külalisi Usbeki lambalihapilafiga

Ajakirja Tiiu septembrinumbris viib Miss Estonia 1995 Enel Eha lugejad kööki, et tutvustada oma lemmikroogi ning toitumisharjumusi.

Millised toidud kuuluvad teie lemmikute hulka?

Mereannid, Vahemere ja India toidud. Samuti ei suuda ma kunagi ära öelda Vene, Gruusia, Ukraina ja Usbeki köögile.

Millised toiduained on alati kodukapis olemas?

Minu vaieldamatu lemmik juust on kindlasti alati külmikus ootamas. Üldjuhul on kapis ka leib, sai, pasta ja riis, liha- ja piimatooted, köögi- ja puuviljad.

Samuti on alati varuks oma valmistatud moosid ja marjasiirupid, nagu ka mesi. Sügavkülmast leiab muidugi ohtralt marju ja ehk ka pakikese pelmeene.

Kust ostate oma tavapärased toiduained?

Külastan eri toidupoode, otsene eelistus puudub. Võimalusel käin hea meelega turul, sealt meeldib mulle varuda ka maitseaineid. 

Milline on olnud viimase aja meeldejäävam toiduelamus?

Mõlemad jäävad aastatagusesse Portugali, kus ma proovisin esimest korda mõõkkala ja see oli võrratult valmistatud. Veelgi suurema toiduelamuse sain Lissabonis Nepali toitu proovides. Ühte olid kokku pandud eelroog, pearoog ja magustoit, just erinevate maitsete kooskõlast sain kustumatu elamuse.

Kuidas alustate oma hommikut?

Üldjuhul suure tassi kohvi ja singi-juustu röstsaiaga. Kui on rohkem aega ja sööme perega koos, siis valmistan peale selle putru, Inglise hommikusööki, omletti või midagi muud põnevat.

Mida pakute ootamatutele külalistele?

Olles juba mõnda aega linnast väljas päris maakohas elanud, siis ootamatuid külalisi meile just tihti ei satu.

Kõigile sõpradele-tuttavatele on teada, et meile küllatulek on tark eelnevalt kokku leppida. Kui selline olukord aga peaks juhtuma, siis suvisel ajal leidub kindlasti mõni lihatoode, mida grillile panna ja kuhu saab lisada paprikat, suvikõrvitsat või sinihallitusjuustuga täidetud šampinjone.

Juurde mõni kerge salat. Kiirelt saab valmis ka singi-juustusalati marineeritud paprikaga.

Kui külaliste tulek on aga pikemalt ette teada, siis valmistan neile hea meelega Usbeki lambalihapilaffi.

Vähemalt kaks-kolm tundi peab aega olema, siis saab roog eriti maitsev.

Singi-juustusalat marineeritud paprikaga

  • sinki
  • juustu
  • marineeritud paprikat
  • majoneesi

Nõrutage marineeritud paprika, lõigake singi ja juustuga ühtmoodi peened viilud. Segage hulka majoneesi ja ongi valmis. Imelihtne ja kiire salat, mis sobib eriti hästi röstsaiaga.