Foto: Kai Kodasma
Kai Kodasma, ajakiri Tiiu 29. september 2020 07:15
Paljud alustavad oma päeva ühe tassikese kohviga, ilma et selle peale mõtlekski. Seda hommikust jooki ongi vaja selleks, et mõte paremini tööle hakkaks.

Kuid kohvi ja selle kohta, miks ja kuidas me seda jooma hakkasime, käib huvitav legend. 9. sajandi paiku olevat kitsekarjused avastanud, et kohvitaime viljadega maiustanud loomad kukkusid aasal kepsu lööma.

Seepeale keetis endale neist viljadest joogi kohaliku kloostri munk ja avastas, et ei suutnud öösel uinuda. Sellest ärkvel oldud ööst olevatki kohvi nautimise traditsioon saanud alguse.

Minulgi ei möödu päevagi, kui ma kohvi ei joo. Aeg-ajalt on tore võtta tassikese kohvi kõrvale ka mõni hea magusaamps, nagu väike tassikoogike espressoga.

Espresso tassikook
24 tükki

Põhi:

  • 17 kakaoküpsist
  • 2 sl võid
  • 2 sl espressot

Täidis:

  • 100 g piimašokolaadi
  • 2 sl espressot
  • 340 g toorjuustu
  • 200 g kondenspiima
  • 1 suur muna
  • 1 suur munavalge

Serveerimiseks:

  • vahukoort
  • kakaod
  • kohviube šokolaadis

Eelsoojendage ahi 160 kraadini. Pange valmis 24 tassikoogivormi. Purustage küpsised ja segage 2 sl sulatatud või ja 2 sl espressoga. Pressige üks lusikatäis küpsisesegu tassikoogi vormi põhja, asetage viieks minutiks ahju.
Täidise jaoks sulatage šokolaad vesivannil ja segage hulka espresso. Eraldi kausis segage toorjuust, kuni see on muutunud pehmeks, siis lisage hulka kondenspiim. Lisage toorjuustusegule šokolaadi-kohvisegu ja segage ühtlaseks. Lisage munad ja segage, kuni on muutunud ühtlaseks. Täitke tassikoogivormid kolmveerandi ulatuses toorjuustuseguga ja küpsetage ahjus 15 minutit. Koogid on valmis, kui peale tekivad praod.
Laske tassikookidel täiesti maha jahtuda, seejärel kaunistage vahukoore, kakao ja šokolaadis kohviubadega.