Foto: Tatjana Iljina
Lihatoidu retseptid
4. september 2020, 10:29

Joel Ostrati jõululõuna retseptid: seapõsk ja mangokana

Tippkokk Joel Ostrat pakub nendeks jõuludeks kahte veidi teistmoodi retsepti, millega kaaskondsete seas kulinaarseid plusspunkte hankida.  

Seapõsk

undefined Foto: Tatjana Iljina

Lisandid: Kartuli-trühvlikreem / veini-metsaseene kaste / praetud mini-kukeseened

Vaja läheb:

  • Seapõsk, kas valmiskujul või toores. Seapõske saab ka näiteks Tallinna keskturult või küsi kohalikust lihakarnist, varsti peaks turule tulema ka Nõo valmistoode.
  • Kartulid
  • Musta trühvli pasta
  • Sibul
  • Küüslauk
  • Punane vein (kastme jaoks)
  • Veisepuljong
  • Kuivatatud puravikud
  • Kukeseened (võimalusel mini-kukeseened)
  • Maitsestamiseks soola ja pipart 

Seapõsk

Kui sul on valmistootena seapõsk, mis on juba töödeldud, soojenda seda ahjus 180 kraadi juures ca 40 minutit. Liha soojenda kaasas olevas mahlas. 

Toorest põske küpseta eelnevalt kuniks see on mõnusalt mahlane - näiteks madalal temperatuuril (150 kraadi) kolm tundi.  

Kartuli-trühvlikreem

Koori kartulid ja valmista neist püree. Enne serveerimist vispelda sisse musta trühvli pasta. 

Metsaseene kaste

Kuumuta poti põhjas sibulakuubikud ja küüslauk. Lisa punane vein ja keeda kokku. Kui veinist on alkohol välja keenud, lisa veisepuljong ning kuivatatud puravikud. Keeda kastmed kokku. Kui soovid, et kaste jääks tükkideta, siis kurna see. 

Kukeseened

Puhasta seened ja prae pannil võiga. 

Vokitud värsked sibulad

Prae korraks kuumal pannil võiga.  

Mangokana

Lisandid: Porgandi-apelsinikreem / krõbe kale / paksoi / siirupis kääbusapelsin

Vaja läheb:

  • Nõo Lihatööstuse mango-jalopeno kanarull* (Toimetuselt: võid asendada ka kanakintsulihaga)
  • Lehtkapsas
  • Sool
  • Õli
  • Porgandid
  • Või
  • Apelsin
  • Paksoi ehk Hiina lehtnaeris
  • Kääbusapelsin ehk kumkvaat
  • Suhkrusiirup
  • Sool ja pipar maitsestamiseks

Mango-jalopeno kanarull

undefined Foto: Tatjana Iljina

Küpseta kanarulli 180 kraadi juures 45-50 minutit. Kanarullid tulevad mahlased, kui kanad saavad ahju koos marinaadiga.

Toimetuselt: Kui kanarulle ei ole, võid teha need kanakintsulihast, mida maitsesta kalakastme, tšillihelbete ja mangokastmega. 

Krõbel ehtkapsas

Puhasta lehtkapsas ja rebi väiksemateks tükkideks. Sega soola ja õliga ning rösti ahjus 200 kraadi juures 2-3 minutit kuni näed, et kapsas on krõbe. 

Porgandi apelsinikreem

Koori porgandid, hauta või ja vee sees pehmeks. Plenderda porgandid kreemiks ning sega sisse apelsini mahla. Maitsesta soola ja pipraga. 

Aurututatud paksoi

Maitsesta paksoi soola ja pipraga ning küpseta ahjus aururežiimil 5 minutit. 

Marineeritud kääbusapelsin

Lõika kääbusapelsin ehk kumkvaat viiludeks ning vala peale suhkrusiirup 1:1 vahekorras. Marinaad peab olema külm!