NÄDALA KOOK | Nostalgilised sõstratartaletid, nagu vanasti kohvikutes (1)
PÕHI
225 g Või (pluss vormi määrimiseks)
1.25 dl Tuhksuhkur
1 tk Suur muna
1 tl Vanillsuhkur
Sool
7 dl Nisujahu
KATE
200 g Või
1.5 dl Tuhksuhkur
100 g Kondenspiim
2 tl Vanillsuhkur
2 spl Brändi
150 g Mustsõstrad
150 g Punased sõstrad
ŽELEE
2 dl Punasesõstra- või muu hapukas mahl
1 dl Tarretisesuhkur
Valmistamine
1. Vahusta või tuhksuhkruga. Sega hulka muna, vanillsuhkur, sool ja jahu ning hõõru ühtlaseks tainaks. Keera toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.
2. Kuumuta ahi 200 kraadini. Jaga tainas 9 võrdseks tükiks ning suru võiga määritud tartaletivormide põhja ja äärtele. Pane tainale peale küpsetuspaberi tükk ja mingi raskus ( keraamilised kuulid, kruubid, herned vms). Pane ahju ja küpseta 8-10 minutit, siis võta raskus ja paber pealt ning küpseta veel 5 minutit, kuni põhi on kuldpruun ja läbi küpsenud. Lase jahtuda.
3. Kui valmistad vormikoogina, siis rulli tainas lahti ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud 20x30 cm koogivormi põhja. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit ja jahuta.
4. Vahusta või tuhksuhkruga ning sega hulka kondenspiim, vanillsuhkur ja brändi. Määri kreem tartaletipõhjadele ja raputa peale marjad. Pane külmkappi, kuni kreem on tahenenud.
5. Pane mahl ja tarretisesuhkur kastrulisse ja kuumuta keemiseni. Lase keeda kuni vedelik muutub selgeks, selleks kulub u 4-5 minutit. Võta pliidilt, lase jahtuda, nirista lusikaga ettevaatlikult marjadele ja lase tarduda.
Kommentaarid