SõstratartaletidFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
4. september 2020, 12:19

NÄDALA KOOK | Nostalgilised sõstratartaletid, nagu vanasti kohvikutes (1)

Mureda põhja, magusa kreemi ja hapuka sõstrakattega tartaletid on inspireeritud kunagistest kohvikukookidest, mida talvisel ajal valmistati puuviljadega, aga tõeliselt mõnusa maitse said suvel kui peale pandi punaseid sõstraid. Selle koogi võib teha ka vormikoogina, siis peaks želee ainete kogust suurendama 1,5 korda. Kes võid pelgab, võib täidises poole selle kogusest asendada toorjuustuga või ka teha ainult toorjuustust, aga just või kreemisus annab sellele mõnusa koostise. Põhja võib valmistada ka poest ostetud liivatainast, seda kulub 600 g.
Koostisosad
PÕHI
225 g Või (pluss vormi määrimiseks)
1.25 dl Tuhksuhkur
1 tk Suur muna
1 tl Vanillsuhkur
Sool
7 dl Nisujahu
KATE
200 g Või
1.5 dl Tuhksuhkur
100 g Kondenspiim
2 tl Vanillsuhkur
2 spl Brändi
150 g Mustsõstrad
150 g Punased sõstrad
ŽELEE
2 dl Punasesõstra- või muu hapukas mahl
1 dl Tarretisesuhkur

Valmistamine

1. Vahusta või tuhksuhkruga. Sega hulka muna, vanillsuhkur, sool ja jahu ning hõõru ühtlaseks tainaks. Keera toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi.

2. Kuumuta ahi 200 kraadini. Jaga tainas 9 võrdseks tükiks ning suru võiga määritud tartaletivormide põhja ja äärtele. Pane tainale peale küpsetuspaberi tükk ja mingi raskus ( keraamilised kuulid, kruubid, herned vms). Pane ahju ja küpseta 8-10 minutit, siis võta raskus ja paber pealt ning küpseta veel 5 minutit, kuni põhi on kuldpruun ja läbi küpsenud. Lase jahtuda.

3. Kui valmistad vormikoogina, siis rulli tainas lahti ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud 20x30 cm koogivormi põhja. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit ja jahuta.

4. Vahusta või tuhksuhkruga ning sega hulka kondenspiim, vanillsuhkur ja brändi. Määri kreem tartaletipõhjadele ja raputa peale marjad. Pane külmkappi, kuni kreem on tahenenud.

5. Pane mahl ja tarretisesuhkur kastrulisse ja kuumuta keemiseni. Lase keeda kuni vedelik muutub selgeks, selleks kulub u 4-5 minutit. Võta pliidilt, lase jahtuda, nirista lusikaga ettevaatlikult marjadele ja lase tarduda.