Kreeka jogurt on valgurikas, sisaldades pea poole rohkem valku kui tavaline maitsestamata jogurt, seega täidab see kõhu pikaks ajaks.Foto: Unsplash
Kristi Rebane, ajakiri Nipiraamat 4. september 2020 10:40
Kuigi nime poolest vahemereline, valmistavad ka enamik Eesti suuremaid piimatootjaid Kreeka jogurtit. Proovime, kuidas maitsestamata jogurtid mekivad, ja võrdleme nende tekstuuri, et teaksid ostes kindla peale välja minna.

Degusteerijate lemmik!
Kreeka jogurt 4% (Alma, 370 g)
Hind: 1.29 (3.49/kg), Selver

+ Kreemjas tekstuur.
+ Tihke konsistentsiga.
+ Hoiab väga hästi kuju.
+ Õrnalt happelise maitsega.
+ Siidise tekstuuriga, meenutab kohupiimapastat.
+ Puhta ja värske maitsega.

Alma Kreeka jogurt Foto: Tootja

Soodsaim!
Kreeka jogurt 10% (Saare, 380 g)
Hind: 1.19 (3.13/kg), Selver

+ Tarretisega sarnane tekstuur.
+ Eriti tihke konsistents.
+/- Rammusust on maitsest tunda.
+/- Proovitud jogurtitest kõige happelisem.
- Osa degusteerijate jaoks on jogurt liiga hapu.

Saare Kreeka jogurt Foto: Tootja

Kreeka jogurt 10% (Farmi, 370 g)
Hind 1.29 (3.49/kg), Selver

+ Eriti tihke konsistents.
+ Hoiab hästi kuju.
+ Tarretisega sarnane tekstuur.
+/- Tugevalt happelise maitsega.
- Mõne proovija jaoks on jogurt liiga happeline.

Farmi Kreeka jogurt Foto: Tootja

Degusteerijate teine lemmik!
Kreeka jogurt 3,9% (AASA, 370 g)
Hind: 1.35 (3.65/kg), Maxima

+ Vahva, tavapärasest erinev ovaalne pakend.
+ Hästi kreemjas ja siidine tekstuur.
+ Keskmise paksusega jogurt.
+ Meeldivalt maheda maitsega.
+/- Kuigi Eesti kirjadega, selgus lähemal vaatlusel, et jogurt on toodetud Leedus.

AASA Kreeka jogurt Foto: Tootja

Laktoosivaba!
Kreeka jogurt 5% (Tere, 350 g)
Hind: 1.39 (3.97/kg), Selver

+ Laktoosivabadele jogurtitele iseloomuliku õrnalt magusa maitsega.
+ Kreemjas, pigem vedelam ja voolavam konsistents.
+ Siidise tekstuuriga.
+ Maheda ja puhta maitsega.

Tere Kreeka jogurt Foto: Tootja

Kreeka jogurt 0,3% (Esko talu, 500 g)
Hind: 2.72 (5.44/kg), Rimi

+ Keskmise paksusega.
+ Hoiab hästi kuju.
+ Kreemjas.
+ Õrnalt happeline.
+ Tavapärasest palju madalama rasvaprotsendiga, kuid seda ei ole maitsest tunda.
+ Pärjatud märgisega „Tunnustatud Eesti maitse“!

Esko talu Kreeka jogurt Foto: Tootja

Mis teeb Kreeka jogurti eriliseks?

Klassikalist Kreeka jogurtit valmistatakse nõrutamise või tihendamise teel, tänapäeval ka topsides hapendades. Tänu sellele on tulemus tavalisest jogurtist kõrgema rasvaprotsendi, tihkema konsistentsi ja õrna iseloomulikult hapuka maitsega.

Kreeka jogurt on valgurikas, sisaldades pea poole rohkem valku kui tavaline maitsestamata jogurt, seega täidab see kõhu pikaks ajaks.

Kasuta Kreeka jogurtit nii:

  • Tervislikuks magustoiduks. Naudi jogurtit värskete marjade-puuviljade ja meega magustoiduks.
  • Hommikusöögiks. Serveeri seda röstitud müsli ja marjadega tervislikuks hommikusöögiks.
  • Hõrguks desserdiks lisa jogurtile riivitud tumedat šokolaadi ja kookoshelbeid.
  • Dipikastmeks. Valmista jogurtist riivitud ja kuivaks pigistatud kurgi, küüslaugu ja tilliga dipikaste.
  • Salatikastmeks. Asenda koorepõhises salatikastmes osa hapukoorest või majoneesist jogurtiga. Nii on kaste kergem ja tunduvalt tervislikum.
  • Smuuti sisse. Tänu Kreeka jogurti tihkemale tekstuurile tuleb smuuti paksem.
  • Marinaadiks. Valmista jogurtist lihale marinaade. Jogurt pehmendab hästi lihakiude.
  • Koogitainasse. Lisa jogurtit nii lusikapannkookide tainasse kui ka serveerimisel pannkookide kõrvale.
  • Toorjuustukoogi sisse. Asenda kergema tulemuse saamiseks juustukoogis ⅓ toorjuustust jogurtiga.