Foto: Kai Kodasma
Toiduuudised
9. september 2020, 15:40

RETSEPTID | Kiired ja tervislikud lõunasöögid tööle-kooli kaasa

Kiire ja tervislik lõunasöök on eduka päeva saladus. Värske salat annab rohkelt head energiat ja hoiab tuju üleval. Siit leiate endale midagi uut igaks argipäevaks.

Kiirel tööpäeval on lihtne jätta lõunasöök vahele ja see justkui kompenseerida mõne ettejuhtuva suupistega. Sellisel juhul on aga õhtuks kindlalt oodata suurt rammestust ja tühja kõhtu, mis omakorda tekitab ahvatlust mitte väga tervislike toitude järele. 

Hea toit tähendab aga head kütust, mis muudab meid kiirel ajal efektiivsemaks ja päeva lõpuks õnnelikumaks. 

Üks lubadus, mille ma endale hiljuti andsin, on just teadlikult hoolitseda enda lõunasöökide eest. Seega olen ma mõnda aega teiste tegemiste kõrvalt võtnud eelmise päeva õhtul või sama päeva hommikul 20–30 minutit, et teha valmis tervislik ja toitev lõunasöök, mida karbiga kaasa võtta. 

Jagan ka teiega oma lemmikuid ja julgustan järele proovima!

Suitsukana-kinoasalat 
2 portsjonit

Suitsukana-kinoasalat Foto: Kai Kodasma

See on salat, mis inspireeris mind sel korral just lõunasöögisalatite retsepte jagama. Seda suitsukanaga salatit olen endale argilõunaks kaasa valmistanud.

Küüslaugune salatikaste:

  • 1 küüslauguküüs
  • 4 sl hapukoort
  • 2 sl majoneesi
  • natuke sinepit
  • 0,5 tl soola

Salat:

  • 200 g keedetud kinoad
  • 0,5 paprikat
  • 1 porgand
  • 0,5 suitsutatud broilerifileed
  • 3 lehtkapsalehte
  • 1 vars rohelist sibulat
  • 1 sl kappareid
  • 2 sl kõrvitsaseemneid

Valmistage salatikaste, segades kokku peenestatud küüslauguküüne ja muud koostisosad. Proovige, kas soovite veel kuidagi maitsestada. Kui kõik sobib, tõstke kaste hetkeks külmkappi.

Asetage kaussi keedetud kinoa, paprikakuubikud, riivitud porgand, broilerifileetükid, hakitud lehtkapsalehed ja roheline sibul ning kapparid. Puistake peale kõrvitsaseemned ja valage üle kastmega.

Laske fantaasial lennata! Kinoa võib vahetada punase riisi ja lehtkapsa rukola vastu. Võite lisada tomateid või ka muud käepärast.

Roheline salatikauss külmsuitsulõhega
2 portsjonit

Roheline salatikauss külmsuitsulõhega Foto: Kai Kodasma

Vitamiinidest ja kasulikest rasvadest pakatav salat täidab kõhtu, hoides seda täis nii kaua, kuni on aeg teha järgmine eine.

Kaste:

  • 1 küüslauguküüs
  • väike peotäis spinatit
  • 1 sl tahiinit
  • 4 sl Kreeka jogurtit
  • 1 tl valge veini äädikat
  • 1 sidruni mahl
  • 1 tl mett
  • 0,5 tl soola

Salat:

  • 150 g keedetud pärlkuskussi
  • peotäis spinatilehti
  • 170 g külmsuitsulõhet
  • 1 avokaado
  • 0,5 klaasi sojaube
  • 4 redist
  • 0,5 kurki
  • 6 viilu marineeritud ingverit
  • seesamiseemneid

Segage peeneks hakitud küüslaugust, 2 sl veest ja ülejäänud komponentidest kokku kaste. 

Asetage kaussi pärlkuskuss ja spinatilehed. Laduge peale külmsuitsulõhe, avokaadokuubikud, sojaoad, redise- ja kurgiviilud. Lisage ingver, valage peale salatikaste. Viimasena puistake peale seesamiseemned.

Variatsioon! Pärlkuskussi võite vahetada kinoa vastu ja saate veelgi tervislikuma salati.

Tofu-punase riisi salat
2 portsjonit

Tofu-punase riisi salat Foto: Kai Kodasma

Aeg-ajalt on hea vahetada liharikkad toidud taimsete vastu ja katsetada näiteks tofut. Minu  lemmik on tilli ja peterselliga tofu, kuid kes soovib, võib selle ka harilikuga asendada.

  • 250 g tilli ja peterselliga tofut
  • 2 sl oliiviõli
  • 200 g keedetud punast riisi
  • veerand paprikat
  • 6 kirsstomatit
  • 2 sl kikerherneid
  • peotäis frillist
  • 2 sl kõrvitsaseemneid
  • 2 sl küüslauguga salatikastet

Lõigake tofu sentimeetripaksusteks viiludeks ja kuumutage pannil õli. Praadige tofut mõlemalt poolt, kuni see on muutunud kuldkollaseks, siis asetage kõrvale. Pange kaussi keedetud punane riis, kuubikuteks lõigatud paprika, kirsstomatid, kikerherned ja hakitud frillis. Asetage peale tofuviilud, kõrvitsaseemned ja salatikaste.

Kiire päeva lahendus: võite selles salatis kasutada ka poest ostetud salatikastet.

Vietnamipärane salat veiselihaga
4 portsjonit

Vietnamipärane salat veiselihaga Foto: Kai Kodasma

Salat, mis on üllatusi täis just nagu Vietnam isegi – rohkelt värskeid köögivilju, tsitruselist värskust, särtsakat tšillit ja krõmpsuvaid pähkleid. 

Kaste:

  • 6 sl kalakastet
  • 6 sl riisiäädikat
  • 2 sl laimimahla
  • 2,5 sl palmisuhkrut
  • 2 küüslauguküünt

Salat:

  • 200 g riisinuudleid
  • 400 g veiseliha 
  • kolmandik väikest punast kapsast
  • 2 porgandit
  • 1 kurk
  • 0,5 paprikat
  • peotäis suhkruherneid
  • peotäis India pähkleid
  • peotäis värsket koriandrit
  • kolmandik tšillit

Kastme valmistamiseks pange ühte anumasse ja seejärel segage kokku kolmandik klaasi külma vett, kalakaste, riisiäädikas, laimimahl, palmisuhkur ning peeneks hakitud küüslauk.

Salati jaoks valmistage riisinuudlid vastavalt pakendil olevale juhisele. Praadige veiselihalõigud kuumal pannil ja asetage kõrvale. Segage suurde kaussi kokku hakitud punane kapsas, riivitud porgandid, kurk, paprika, poolitatud suhkruherned, hakitud koriander ja tšilli ning India pähklid. Segage hulka veiseliha ja kaste. Viimasena segage kogu salat läbi riisinuudlitega. Serveerimisel võite veel India pähkleid peale panna.

Tšilli? Tšilli! Kui olete vürtsi suhtes tundlik, võite tšilli ära jätta. Kui aga meeldib, võite ka terve kauna salati sisse hakkida.

Rammusad šokolaadiküpsised
55 tükki

Rammusad šokolaadiküpsised Foto: Kai Kodasma

Pärast tervislikku lõunasööki on igati välja teenitud mõnus šokolaadine küpsis tee või kohvi kõrvale. Ka neid küpsiseid on lihtne valmistada ja saab korraga kopsaka koguse.

  • 220 g toasooja võid
  • 1 klaas muscovado't
  • 1 tl soola
  • 2 suurt muna
  • 2 klaasi jahu
  • kolmveerand klaasi kakaod
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 100 g šokolaadi
  • peotäis mandleid
  • 1 apelsini koor

Segage või, suhkur ja sool ühtlaseks kreemiks. Lisage ühekaupa munad. Sõeluge hulka jahu, kakao ja küpsetuspulber. Viimasena murdke sisse šokolaaditükid, hakitud mandlid ja riivitud apelsinikoor. Asetage ühe teelusika suurune kogus tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ja küpsetage 190 kraadi juures 10 minutit. Laske küpsistel täielikult maha jahtuda.

Varakult valmis! Küpsisetaina võite valmis teha ka kuni kaks päeva varem ja hoida külmas.