Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
17. september 2020, 13:11

Kass Arturi koogi tegemine pakub rohkem rõõmu kui säästu

Kass Arturi kook ehk maisikepikeste iirisekook on paljude väikeste ja suurte magusasõprade lemmik, mida omal ajal aitas populariseerida Raivo Järvi muhe kaaslane kass Artur. „Laupäeval isaga teha võib kõike!“ just nõnda kukerpillitades kasvas üles terve põlvkond laps-kokkasid, kelle lemmikõrgutis oli Kirju Kiisu.

Kass Arturi kook on tõesti ajatu klassika. Siiamaani tekitab imetlust, kui hea lõpptulemuse võib saavutada niivõrd lihtsal viisil, segades kokku kolm toorainet: õhuliselt krõbedad maisipulgad, magusad iiriskommid ja või.
Koogi valmistamine on lihtne: sulata pakk võid, seejärel lisa 300 grammi iirised ja sulata need ühtlaseks massiks. Vala see mass pakile maisipulkadele ning sega korralikult läbi. Laota segu küpsetuspaberile ja paki kook paberisse. Lase sel külmkapis vähemalt kolm tundi seista.

Vajamineva tooraine hind jääb alla viie euro: pakk maisikepikesi maksab 90 sendi ringis, pakk võid, millest veidi üle jääb, 2 eurot ja kommid (300 grammi) kahe euro ringis. Samas pool kilo valmis Kass Arturi kooki maksab poes olenevalt ostukohast viie-kuue euro ringis. Nii et väikese kokkuhoiu isetegemine annab, eriti kui tooraine osta sooduspakkumiste ajal, ent sääst pole väga suur. Lastele on aga selle maiuse tegemine alati põnevust pakkunud, kuigi toreda mäkerdamise tagajärgede koristamine ei pruugi enam nii lõbus olla.