Toiduuudised

METSAANNID PURKI: segaseened vürtsikas marinaadis 

Jana Olesk, ajakiri Nipiraamat, 12. september 2020, 09:51
Retsepti järgi valmib mõnus vürtsikas seenehoidis. Foto: Jana Olesk
Kui pärast puravike puhastamist jäävad järele mõned riisikalised ja pilvikud, siis mida muud nendega ikka teha, kui marinaadi panna. Retsepti järgi valmib mõnus vürtsikas seenehoidis, mis sobib imehästi pidulauale, aga ka tavalisel kargel talveõhtul nautimiseks, meenutamaks üht imelist  metsaskäiku.

Vaja läheb:

  • metsaseeni, näiteks männi- ja kaseriisikaid, pilvikuid ja veel mõni tore seen, mis korvi sattunud

Marinaad:

  • 1 l vett
  • 3 sl jämedat soola
  • 7 sl suhkrut
  • 1 keskmine sibul
  • 1 keskmine porgand
  • 10 pipratera
  • 5 nelgitera
  • 5 vürtsitera
  • 1 loorberileht
  • paar tilliõisikut
  • 3 sl 30%-list äädikat
  • soovi korral tšillit

Tee seenehoidist nii:

1. Sordi ja puhasta seened ning jäta natukeseks ajaks külma vette ligunema.

2. Kuna riisikalised on kibedad (võid keelega maitsta) ja männiriisikat peetakse lausa natuke mürgiseks, tuleb neid seeni kupatada. Selleks pane seened külma veega tulele ja lase veel keema tõusta. Keeda mõni minut ja vala esimene kupatusvesi ära. Korda sama protseduuri. Seejärel peaks olema seente mõru maitse kadunud.

3. Kolmandale kupatusveele lisa veidike soola. Lase veel keema tõusta ja nõruta siis seened.

4. Marinaadi tegemiseks lisa liitrile veele kõik maitseained ja -taimed ning keeda, kuni porgand on poolpehme. Sibula võid lisada natuke hiljem, sest siis ei kee see liiga pehmeks. Loorberilehe võid valmis marinaadist välja tõsta, nii ei satu see seenepurki.

6. Tõsta seened kuuma marinaadi ja lase kõigel koos mõni minut keeda. Seejärel pane seened vahukulbiga eelnevalt steriliseeritud purkidesse, kalla peale marinaad ja sulge purgid õhukindlalt.

Kas kupatada kaks või kolm korda?

Kui korvis on seeni kohe rohkem, võid kaseriisikad eraldi kupatada, sest nendele piisab ka kahest kupatuskorrast, millest teine võib olla juba koos soolaga.

Männiriisikaid tuleb kupatada kibedast maitsest lahti saamiseks kolm korda, sest elu on näidanud, et kahest korrast ei piisa. Kui männiriisikad on korvis enamuses, on lihtsam kupatada kõiki seeni korraga ja sel juhul kolm korda.

Samal teemal

26. september 2020, 05:17
TEST | Tee selgeks, kui kindlalt tunned ennast seenemetsas!
24. august 2020, 14:07
SÕIDA SEENELE! Kus asuvad Eesti parimad seene- ja marjametsad?
15. august 2020, 12:57
Kirglikud hoidistajad jagavad mõtteid: kas keeta suveannid moosiks või panna sügavkülma?
15. august 2020, 12:35
GENIAALNE KATSETUS: hõrk ja rikkaliku maitsega kukeseenepulber