Mõnusalt krehvtine lihakõrvane: pista purki karusmarjakaste!
Need marjad võid korjata kotikestesse ja sügavkülmutada, et neist talvel kisselli või kooki teha või siis hoopis jääkuubikute asemel veiniklaasi poetada. Siiski on ka põnevamaid võimalusi, näiteks üks mõnusalt krehvtine lihakõrvane, mis sobib kasvõi jõulupraadi täiendama.
Krehvtine karusmarjakaste
- 500 g karusmarju
- 2 punast sibulat
- 1 suur tšillipiprakaun
- 6−7 küüslauguküünt
- jupike ingverit
- 200 g suhkrut
- 2 tl soola
- sööjate maitse järgi maitsetaimi – sobivad rosmariin, piparrohi, iisop
- 2−3 ebaküdooniat või ühe sidruni mahl
- 1 sl õunaäädikat
- 1 sl maisitärklist
- 50 ml vett
Keeda kastet nii:
1. Puhasta karusmarjad, haki sibul, tšilli, küüslauk ja ingver ning pane kõik koos potti.
2. Lisa ka suhkur, sool, maitsetaimed ja puhastatud ebaküdooniad või sidrunimahl.
3. Keeda vilju madalal tulel, kuni kõik on pehme. Seejärel püreesta segu saumikseriga ühtlaseks massiks.
4. Kui karusmarjaseemned sind väga segavad, võid selle massi veel läbi sõela suruda.
5. Aseta pott tagasi madalale tulele ja lase korraks keema. Lisa õunaäädikas ja vees lahustatud maisitärklis. Sega korralikult läbi ja vala siis keedus kuumalt eelnevalt ettevalmistatud pudelitesse või purkidesse.
Nippe ja nõkse!
- Kui kasutad punaseid karusmarju, saad ägedalt punaka kastme, nagu pildil.
- Võimalusel kasuta mõnd pruuni suhkrusorti, kasvõi pane seda pooleks tavalise valge suhkruga. Nii saad hoidisele karamellisema maitse.
- Retsepti järgi tuleb krehvtine kaste. Kui tahad veidi mahedamat mekki, jäta tšilli panemata.
- Ära pelga kastmes tärklist. Maisitärklis annab kastmele hea konsistentsi, sest valminud karusmarjad on üsna mahlased ja muidu jääb kaste liiga vedel.
- Maitseainete kogus timmi paika oma pere maitse järgi. Hea reegel on, et algul pane pisut vähem, sest juurde saab alati panna, aga ära võtta on pea võimatu.
Kommentaarid (0)