Toiduuudised

Mõnusalt krehvtine lihakõrvane: pista purki karusmarjakaste! 

Jana Olesk, ajakiri Nipiraamat, 5. september 2020, 08:48
Kui kasutad punaseid karusmarju, saad ägedalt punaka kastme.Foto: Jana Olesk
Kuigi suve lõpus tahaks rohkem metsas käia, ei tasu unustada, et ka koduaias võib olla veel mõni unustatud põõsas, näiteks hiline karusmarjasort, mis samuti purki panemist ootab.

Need marjad võid korjata kotikestesse ja sügavkülmutada, et neist talvel kisselli või kooki teha või siis hoopis jääkuubikute asemel veiniklaasi poetada. Siiski on ka põnevamaid võimalusi, näiteks üks mõnusalt krehvtine lihakõrvane, mis sobib kasvõi jõulupraadi täiendama.

Krehvtine karusmarjakaste

  • 500 g karusmarju
  • 2 punast sibulat
  • 1 suur tšillipiprakaun
  • 6−7 küüslauguküünt
  • jupike ingverit
  • 200 g suhkrut
  • 2 tl soola
  • sööjate maitse järgi maitsetaimi – sobivad rosmariin, piparrohi, iisop
  • 2−3 ebaküdooniat või ühe sidruni mahl
  • 1 sl õunaäädikat
  • 1 sl maisitärklist
  • 50 ml vett

Keeda kastet nii:

1. Puhasta karusmarjad, haki sibul, tšilli, küüslauk ja ingver ning pane kõik koos potti.

2. Lisa ka suhkur, sool, maitsetaimed ja puhastatud ebaküdooniad või sidrunimahl.

3. Keeda vilju madalal tulel, kuni kõik on pehme. Seejärel püreesta segu saumikseriga ühtlaseks massiks.

4. Kui karusmarjaseemned sind väga segavad, võid selle massi veel läbi sõela suruda.

5. Aseta pott tagasi madalale tulele ja lase korraks keema. Lisa õunaäädikas ja vees lahustatud maisitärklis. Sega korralikult läbi ja vala siis keedus kuumalt eelnevalt ettevalmistatud pudelitesse või purkidesse.

Nippe ja nõkse!

  • Kui kasutad punaseid karusmarju, saad ägedalt punaka kastme, nagu pildil.
  • Võimalusel kasuta mõnd pruuni suhkrusorti, kasvõi pane seda pooleks tavalise valge suhkruga. Nii saad hoidisele karamellisema maitse.
  • Retsepti järgi tuleb krehvtine kaste. Kui tahad veidi mahedamat mekki, jäta tšilli panemata.
  • Ära pelga kastmes tärklist. Maisitärklis annab kastmele hea konsistentsi, sest valminud karusmarjad on üsna mahlased ja muidu jääb kaste liiga vedel.
  • Maitseainete kogus timmi paika oma pere maitse järgi. Hea reegel on, et algul pane pisut vähem, sest juurde saab alati panna, aga ära võtta on pea võimatu.

Samal teemal

23. august 2020, 11:42
VAID VIIS KOOSTISOSA: põhjata ja küpsetamata kodujuustutort tikritega
15. august 2020, 12:35
GENIAALNE KATSETUS: hõrk ja rikkaliku maitsega kukeseenepulber
9. august 2020, 12:29
POEST SEDA EI LEIA | Tomatid tarrendis
8. august 2020, 06:30
NIPIRAAMATU TEST | Vaata järele, milline hoidistaja sa oled?