Mini halloumiburgeridFoto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
27. august 2020, 11:59

HEAD BURKSIPÄEVA! 10 pöörast, lahedat ja lõbusat burgerit igale maitsele

Veidrate tähtpäevade kalendris on täna burgeripäev! Niisiis, valmista sinagi endale viimaste aastate tänavatoidu lemmik, millel pole enam rämpstoiduga midagi ühist.

Burgerite võidukäigu taga on olnud sõna otseses mõttes tühi kõht ja vajadus inimesi kiiresti ja odavalt toita nii, et näpud puhtaks jääksid. Selelst tuligi vajadus suruda proteiinipalake ehk liha kahe leiva või saia kääru vahele. Burgerite ajalugu loe allpoole lingitud põhjalikumast lookesest. 

Tänapäeval on burger muutunud kulinaaride liivakastiks, kus saab ehitada kõige lahedamaid ja pöörasemaid asju. Mida kõike sinna ära panna ei saa! Ja asi pole kaugeltki ebatervislik. Lihtsalt nautke pööre. Lase ka ise loovusel möllata ja inspireeru nendest retseptidest siin:

Klikka retseptil: Mini halloumiburgerid

Mini halloumiburgerid Foto: Jaan Heinmaa

Väikesed toredad burgerid praetud juustu, punase sibula ja pohlamajoneesiga sobivad suurepäraselt suupistelauale. Kuklitest võid kuni pool jahu kogusest asendada täisterajahuga. Muidugi võib neid burgereid ka normaalsuuruses valmistada, siis on kuklite küpsetusaeg mõni minut pikem.

Klikka retseptil: Soe kiluburger peekoniga 

Soe kiluburger peekoniga Foto: Jaan Heinmaa

Seda eestilikku burgerit võid valmistada üsna igal ajal, sest rukkijahust koorikleiba, kilufileed ja peekonit peaks küll igast Eestimaa poest osta saama. Eriti hästi sobib see aga iseseisvuspäeva õhtuks, kui suur osa meist presidendi vastuvõtu teleülekannet jälgib ja sinnajuurde midagi eestipärast ampsata tahab. Valmista kõik kuni ahjupanemiseni ette, siis pead õigel ajal vaid ahju sisse lülitama ja õige pea naudidki sooje burgereid. 

Klikka retseptil: Rāmen-burger 

Rāmen-burger Foto: Jaan Heinmaa

Burgerid on moes ja võimalusi nende valmistamiseks on lõputult. Selles retseptis on sai-pihv-sai kombo asendatud eksootilisema jaapanipärase nuudel-liha-nuudel kooslusega. Lisamaitseks vahele värsket rukolat ja soolakas-magusat teriyaki-kastet. Meeldib kindlasti ka lastele!Vihje: suvisel ajal ja võimaluse korral küpseta lihaviilud grillil ja paku teistmoodi burgereid kasvõi jaaniõhtul. 

Klikka retseptil: Burgerid toorvorstipihvide, õunaviilude ja mündise kapsasalatiga 

Burgerid toorvorstipihvide, õunaviilude ja mündise kapsasalatiga Foto: Jaan Heinmaa

Eestlaste suvistest lemmikutest, toorvorstidest, valmistad maitsvad pihvid ka burgerite vahele – kas grillil, ahjus või pannil. Tee pihvitainas ja salat eelmisel päeval valmis, siis valmivad kõigi lemmikud burgerid eriti kärmelt. 

Klikka retseptil:  Salatileheburger 

Salatileheburger

Lao kõik koostisosad kihiti Rooma salati lehtede vahele. Kõike hoiab koos hambatikk või kaks.

Klikka retseptil: Mahlased miniburgerid 

Mahlased miniburgerid Foto: Laura Strandberg

Mõnusad veisepihvid koos marineeritud kurgi ja Cheddari juustuga on teada-tuntud klassika, mis paneb suu vett jooksma.

Klikka retseptil: Feta-veiseliha burgerid spinatiga 

Feta-veiseliha burgerid spinatiga Foto: Jaan Heinmaa

Kodus tehtud burgerid on laste lemmikud! Kui valmistad need kvaliteetsest hakklihast, värsketest lisanditest ja mitmeviljakuklist, saab ka kasulikke toitaineid. Igale sööjale on siin arvestatud üks burger, aga hea isu korral peaks neid isegi kaks valmistama.

Klikka retseptil: Miniburgerid kalkuni ja punase kapsa salatiga 

Miniburgerid kalkuni ja punase kapsa salatiga Foto: Britt Paju

Sega majonees terasinepiga ja määri kergelt mõlemad kuklipooled. Tõsta kukli alumisele osale supilusikatäis kapsasalatit, sellele juustuviil ning peale kotlet. Soovi korral võid juurde torgata ka krõbeda peekoniviilu. Kata teise burgeripoolega ja serveeri koos järele jäänud kapsasalatiga.

Klikka retseptil: Paljas burger ja coleslaw-salat 

Paljas burger ja coleslaw-salat Foto: Meeli Küttim

Kõige ilusama kujuga tihedad burgerikotletid tulevad kaheosalise metallist burgeripressi abil. Valmispressitud burgeri saad pressi seest kergemini kätte, kui paned pressi sisse kilekoti.

Klikka retseptile: Juurviljaburgerid 

Juurviljaburgerid Foto: Jaan Heinmaa

Sandra Vungi kokkas neid juurviljaburgereid suure hunniku ühele üritusele, kus need viuhti laualt kadusid. Tõesti väga maitsvad, toitvad ja ka soodsad. Suurest pakist kuivatatud hernestest saab terve laadungi hernepihve, mis sobivad ka teiste toitude kõrvale.