Marjavorm virsikutega Foto: Hele-Mai Alamaa
Toidutare 24. august 2020 10:30
Veidrate tähtapäevade kalendris on 25. august pühendatud virsukukoogile. Põhjus? Sest maailmas olla vähe ebaõiglust ja kiusu, mis suudaks vastu seista mahedale ja suus sulavale virsikukoogile. 

Olgu nii, teeme siis proovi! Meil on mitmeid retsepte, kus virskikute mahedusele visatakse sekka kodumaiseid hapukas-magusaid punaseid marju nii aiast kui ka metsast. Need annavad eriti hea maitsekoosluse. Niisiis, isegi kui retsepte ütleb ainult virsik, võid julgelt hooajalisi marju juurde segada. 

Klikka retseptil: Marjavorm virsikutega 

Marjavorm virsikutega Foto: Hele-Mai Alamaa

Suveajal valmista seda magustoitu värskete virsikutega, talvel sobivad ka konserveeritud virsikud ja külmutatud marjad.

Klikka retseptil: Virsiku-kitsejuustukook 

Virsiku-kitsejuustukook Foto: Ragne Värk

Soolaka varjundiga kitsepiimajuust sobib kooki kui valatult. Kook ei ole üleliia magus, pigem on tunda kitsejuustu ja virsikute omavahelist mänglemist. Kindlasti maitseb eelkõige nendele, kes ei armasta liiga magusaid kooke!

Klikka retseptil: Virsiku-jogurtipirukas kaerapõhjal 

Virsiku-jogurtipirukas kaerapõhjal Foto: Jaan Heinmaa

Tervislik maius ei sisalda nisujahu ega liigselt rasvu, selline pirukas on peolauale teretulnud. Kaerajahuga valmistatud põhjas on või asendatud toorjuustuga. Šokolaadi võiks enne riivimist hoida sügavkülmas või külmkapis, siis on lihtsam riivida.

Klikka retseptil: Suur kohupiima-virsikukook

Suur kohupiima-virsikukook Foto: Jaan Heinmaa

Magus paneb söömaajale korraliku punkti. Kohevast mahlasest kohupiimakoogist ei ütle ära ükski talguline.

Klikka retseptil: Virsiku-toorjuustusaiad ehk vale-praemunad 

Virsiku-toorjuustusaiad ehk vale-praemunad Foto: Jaan Heinmaa

Mõista, mis see on: näeb välja nagu praemuna, aga on hoopis magus? Lihavõtete puhul on sellised pirukad igati ajakohased. Kogus 14 kuni 16 tükki.

Klikka retseptil: Muna-hapukoorekook virsikutega 

Muna-hapukoorekook virsikutega Foto: Jaan Heinmaa

Koheva katte ja pehme põhjaga koogile lisavad mahlasust virsikud. Lase enne serveerimist korralikult maha jahtuda. Kogus 10 lõiku.

Klikka retseptil: Toscakattega virsikukook 

Toscakattega virsikukook Foto: Britt Paju

Mahlase täidise ja krõbeda kattega kook hooaja viriskutest.

Klikka retseptil: Ricotta-virsikukook 

Ricotta-virsikukook Foto: Jaan Heinmaa

Mõnus kook koos vanillijäätisega.

Klikka retseptil: Virsiku-punasesõstrakook 

Virsiku-punasesõstrakook Foto: Jaan Heinmaa

Virsiku-punasesõstrakoogile annab hapukust punane sõstar ja mahedust hapukoorekreem.

Klikka retseptil: Apelsini-virsiku kohupiimakook 

Apelsini-virsiku kohupiimakoogile annab pikantse maitse apelsinimarmelaadist glasuur.