Ploomitšatni Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
25. august 2022, 18:26

HOIDISTA, TALI TULEB | Krehvtised tšatnid ja vürtsmoosid aitavad tervist kurjade viiruste eest kaitsta (4)

Ega siis moos pea ainult magus olema. Üks mõnus vürtsikas-magus-soolane tšatni, millega juustu mekkida või rooga ilmestada on väga hea idee valmis keeta. Eriti just nüüd, mil aiad ajavad heast ja paremast üle!

Klikka retseptil: Ploomitšatni 

Ploomitšatni Foto: Jaan Heinmaa

Kui ploome rikkalikult, tasub neist vürtsmoosi teha, siis on maitsev vürtsine lisand talvel liharoogade juurde olemas. Sobib hästi ka jõuluprae kõrvale. Kogus 1,2 liitrit.

Klikka retseptil: Jõhvikatšatni 

Jõhvikatšatni Foto: Jaan Heinmaa

Lusikatäis tšatnit on hea võtta ka lihakastme või marinaadide maitsestamiseks.

Klikka retseptil: Tomati-suvikõrvitsatšatni 

Tomati-suvikõrvitsatšatni Foto: Jaan Heinmaa

Lihtsaimast lihtsam: Tükelda tomatid kuubikuteks, lõika suvikõrvitsad ribadeks.Haki sibul ja küüslauk, pane kõik ained koos kastrulisse. Kuumuta keemiseni suurel kuumusel, vähenda kuumust ja lase tunnike kaane all podiseda.

Klikka retseptil: Ploomitšatni Kreeka pähklitega 

Ploomitšatni Kreeka pähklitega Foto: Jaan Heinmaa

Mõnus lisand liha-kala kõrvale. Eriti hea grillitud liha juurde. Kogus 1 liiter.

Klikka retseptil: Tikritšatni 

Tikritšatni Foto: Jaan Heinmaa

Oma aia tikritest saab väga maitsva lisandi grillitud liha kõrvale. Kogus 0,5 liitrit.

Klikka retseptil: Peekoni-grill ploomitšatniga 

Peekoni-grill ploomitšatniga

Peekoni-grillile annab mõnusat hõrku maitset hapukas tummine tšatni.

Klikka retseptil: Viigimarja-pohlatšatni palsamiäädikaga 

Viigimarja-pohlatšatni palsamiäädikaga Foto: Jaan Heinmaa

10 minutiga keedad kokku imehea purgitäie maitsvat juustukõrvast. Saad seda valmistada aasta ringi, sest sobivad nii värsked kui ka külmutatud pohlad.

Klikka retseptil: Apelsinimekiga peeditšatni 

Apelsinimekiga peeditšatni Foto: Jaan Heinmaa

Vürtsikas ja magusapoolne lisand sobib juustu ja lihalõikude juurde. Paki tšatnipurgi kõrvale veel näiteks kreekerid ja sinihallitusjuust.

Klikka retseptil: Urve õunatšatni paprika ja aprikoosidega 

Urve õunatšatni paprika ja aprikoosidega Foto: Lauri Kulpsoo

Maitserikas lisand on eriti hinnas kevadel, mil isu puuviljade järele on eriti suur.

Klikka retseptil: Hispaania sibulatšatni 

Hispaania sibulatšatni Foto: Jaan Heinmaa

Valmis tšatni peab olema paks, tumepruun ja läikiv. Serveeri liha- ja vorstiroogade lisandiks.