Tomati ja kahe juustu pirukas Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
26. august 2020, 07:51

SUVISELT KERGE EINE | Tomati ja kahe juustu pirukas

Õhukese mureda taina ja küpsete tomatitega pirukas maitseb hea ahjusoojalt ja kui kõrvale pakkuda veel värsket salatit, siis ongi suvine kerge eine olemas. Erivärvilised tomatid annavad sellele pirukale kauni ilme. Oliiviõliga tainast põhi on muredam kui tavaliselt. Kui tainas kipub tõstmisel rebenema, siis pole sellest midagi, sest vormis saad ära paigata. 
Koostisosad
PÕHI
4 dl Nisujahu
1 tl Sool
1.5 dl Oliiviõli
3 spl Külm vesi
TÄIDIS
2 tk Sibul
3 spl Oliiviõli
2 tk Küüslauguküüs
100 g Riivitud cheddari juust
50 g Riivitud parmesani juust
1.5 spl Dijoni sinep
300 g Erivärvilised kirsstomatid
Sool
Must pipar
Õli vormi määrmiseks

Valmistamine

8 tk

1. Sega kausis jahu, sool ja oliiviõli. Lisa nii palju külma vett, et tainas püsib koos ja on rullitav. Rulli 2 küpsetuspaberi vahel õhukeseks 28-30 cm kettaks.

2. Tõsta tainaketas 23-24 cm õliga määritud pirukavormi nii, et see katab ka ääred. Lõika ääred vormi serva järgi sirgeks. Pane vorm külmkappi seniks kuni valmistad ette täidist.

3. Koori sibulad ja lõika õhukesteks viiludeks. Kuumuta õli pannil ja hauta sibulaviile selles 10-12- minutit, kuni need on hästi pehmed. Maitsesta soolaga.

4. Koori ja haki küüslauguküüned, lisa pannile ning kuumuta läbi. Võta pann pliidilt ja lase sibulasegul jahtuda. Sega hulka mõlemad riivitud juustud ja sinep.

5. Kuumuta ahi 190 kraadini. Torka pirukapõhi kahvliga läbi, pane ahju ja küpseta 15-20 minutit.

6. Poolita kirsstomatid. Pane sibula-juustusegu ühtlase kihina põhjale, lao peale tomatid lõikepind üleval ja maitsesta soola-pipraga. Pane ahju ja küpseta 20-25 minutit või kuni põhi on krõbe, tomatid pehmed ja veidi pruunistunud. Võta ahjust ja serveeri soojalt.