Toorjuustukook kohvi, šokolaadi ja mustikategaFoto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
20. august 2020, 07:45

PALJU ÕNNE, EESTI! Iseseisvumise taastamise sünnipäeva auks katame laua!

Palju õnne meile kõigile! Juba 29 aastat iseseisvumise taastamisest, see on väärt vähemalt üht muhedat õhtupoolikut armsamate seltsis, olgu see siis pereringis või heade sõpradega. Ja otse loomulikult - hea Eesti toiduga.

Seekordsesse pidupäevamenüüsse valisime teadlikud toidud, mida teha kohalikust toorainest, mida siis rikastada koostisosadega, mis kaugemalt pärit. Kodumaise eelistamine toidab tegelikult meid kõiki nii otseses kui ka kaudses mõttes. See aitab hoida töökohti ning vahendite ringlust omade seas. Ka on koroonakevad kinkinud meile uuesti huvi kokkamise vastu, mistõttu natuke veidi enam nokitseda pole ju palju eeldatud? Siiski, söögitegemine vähemalt oidupäevalgi peaks olema puhas rõõm ja me valisime siia ka roogi, mis ei eelda pikalt pliidiääres seismist. 

Alustame aga otse loomulikult tordiga: isegi kui sa midagi muud ei jõua/viitsi teha, siis see koogike on lihtne, silmale ilus ja keelele mõnusalt magus:

Klikka retseptil: Toorjuustukook kohvi, šokolaadi ja mustikatega 

Toorjuustukook kohvi, šokolaadi ja mustikatega Foto: Jaan Heinmaa

Kirjutab retsepti autor Tiina Lebane: Tume, kohvi ja šokolaadiga põhi, täidiseks hele hapukoorekate ja sinised mustikad – mitte just päris lipuvärvid ega ka õiges järjekorras, ent kodumaa aastapäeva tähistamiseks väga maitsev ja kaunis kook. Kohvi ja šokolaadi oleme ikka armastanud, oma kohupiima ja mustikaid kalliks pidanud. Olgu need koogis koos sel ja järgmistelgi pidupäevadel. 

Klikka retseptil: Õrnsoolasiig džinni ja fenkoliga

Õrnsoolasiig džinni ja fenkoliga Foto: Jaan Heinmaa

Läänemere rannikuvete iludus, sale ja hõbedane siig on oma sugulase lõhe kõrval meie söögilaual veidi unustusse vajunud. Aeg on see rammus kala meelde tuletada ja alustada näiteks siia õrnsoolamisest. Ei maksa karta, et meie jaoks haruldasemad fenkol ja koriandriseemned kala maitset varjutavad. Seda ei juhtu kindlasti, tulemuseks on hoopis tõeline maitseelamus!

Klikka retseptil: Herne-mädarõikavõie 

Herne-mädarõikavõie Foto: Jaan Heinmaa

Selles muidu mahedamaitselises võileivakattes annab rühikat maitset mädarõigas. Ise teed ja otsustad, kui palju seda oma hernerohelisse ja -maitselisse võidesse lisad.  

Klikka retseptil: Rukkileib juuretisega  

Rukkileib juuretisega Foto: Jaan Heinmaa

Krõbeda koorikuga ahjusoe leib on ohtra võiga süües vastupandamatu! Peale küpsetamist võib leib tunduda nätske, oma õige konsistentsi saavutab see järgmiseks päevaks olles korralikult jahtunud. Juuretist tasub küsida sagedaselt leivaküpsetajalt, see hoiab kokku aega, sest ise juuretise valmistamine nõuab aega ja kannatust ning võtab päris mitu leivategu, et õige küpsus saavutada. Kannatlikum küpsetaja leiab aga juuretise valmistamise õpetusi nii raamatutest kui netist. Tasub ka teada, et juuretist müüvad mõned toidupoed, näiteks on seda nähtud Biomarketis. Kindlasti leiab juuretise vastavast sotsiaalmeediagrupist. 

Klikka retseptil: Õunakook leivapõhjal  

Õunakook leivapõhjal Foto: Jaan Heinmaa

Kodumaise õuna aeg augustis alles algab ja kuigi kõik aastad ei ole õuna-aastad, siis õunakooki küpsetatakse küllap igas kodus. Kasuta selles koogis kindlasti oma lemmikleiba – seda maitsvam on kook just sinu jaoks. Samuti võiksid õunad olla hapukad ja hästi lagunevad. Õhukese koorega oma aia õunu pole kooridagi vaja!

Klikka retseptil: Plaadipirukas tomatite ja punaste sõstardega 

Plaadipirukas tomatite ja punaste sõstardega Foto: Jaan Heinmaa

Tomati ja punase sõstra kombinatsioon on täiesti lummav, proovi kindlasti! Tomat on magusapoolne, sõstar hapukas, soolasus tuleb parmesanist ja vürtsikust küüslaugu-üridõlist – kõik see hea krõbeda taina peal ja vahel, millele maisijahu annab toreda kollaka värvi ja oma mahemagusa maitsenüansi. Pirukas maitseb väga hästi ka jahtunult.

Klikka retseptil: Soe kukeseene-singisalat  

Soe kukeseene-singisalat Foto: Jaan Heinmaa

Seentest ja värsketest aiasaadustest valmib lihtsa vaevaga ja üsna kiiresti argine toitev salat. Maasuitsusink annab salatile mõnusa maitse, aga roa võib valmistada ka ilma singita, taimsena. Pähkliõlist saab kaste huvitava maitsenüansi, kuid ka oliiviõli on sobiv. 

Klikka retseptil: Tikrikaste ja grillitud sealiha 

Tikrikaste ja grillitud sealiha Foto: Jaan Heinmaa

 Tikrid kui maitsvad ja kasulikud marjad on meie toidulaual suhteliselt harva. Ometi sobivad need marjad nii soolastesse kui magustasse roogadesse. Ka liha juurde on vürsine magus-hapu kaste väga sobiv, aga võib pakkuda ka nt juustudega. 

Klikka retseptil: Peipsi kilekoti-kiirkurgid loetud tundidega

Peipsi kilekoti-kiirkurgid loetud tundidega Foto: Unsplash

Kes Peipsiveerele ise kohale minna minna ei saa, võib endale sealses stiilis kiirkurke ise teha. Jagame siinkohal kaht kohalikku retsepti, mis mõlemad hiiglama hästi töötavad.

Klikka retseptil: Musta sõstra kuklid 

Musta sõstra kuklid Foto: Jaan Heinmaa

Väikesed kuklid, mis peidavad šokolaadiga kaetud musti sõstraid, toovad meelde külapagari varahommikul küpsetatud kuklid, mis ahjusoojalt ja värske võiga maitsevad lihtsalt taevalikult. Moosi pole siia enam vaja, sest šokolaadisõstrad annavad marjamekki piisavalt. Kuna kuklitainas jääb küllalt tihe, siis soovitan sõstraid mitte tainasse sõtkuda – mille käigus neid ümbritsev šokolaad võib puruneda –, vaid hiljem juba kukliks vormitud tainasse suruda.