Marineeritud kirsstomatid ja ahjus kuivatatud tomatid oliiviõlisFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
3. oktoober 2020, 10:25

SÜGISESTE TOMATITE PÄÄSTMINE | Marineeritud kirsstomatid ja ahjus kuivatatud tomatid oliiviõlis

Küpsed tomatid on supermaitsvad kohe ampsata, aga sügisel, kui viimastele viljadele päikesevalgust napib, on otstarbekas neid talveks sisse teha. Tomateid saab hoidistada igas valmidusastmes – nii päris kui poolküpsena, ka rohelisena. Toored rohelised tomatid sisaldavad küll mürgiseid ühendeid, ent kuumtöötlemisel või hapendamisel need ühendid lagunevad.

Kirsstomatihoidised on efektsemad ja pidulikumad, eriti kui neis on mitut värvi tomateid. Mõistlik on panna tomatihoidised väikestesse purkidesse, siis saab purgi avades selle sisu kohe ära tarbida. Väikseid purke on hea ka kinkida, näiteks jõuludeks.

Marineeritud kirsstomatid
2,5 l
Valmistusaeg 30 minutit

1 kg eri värvi kirsstomateid
punt värsket tilli ja basiilikulehti
5 tl sinepiseemneid

Marinaad:
1 l vett
2 sl jämedat meresoola
3 sl suhkrut
2–3 nelgitera
5–6 vürtsitera
6–8 tera musta pipart
1 kaneelikoor
7–8 sl õunaäädikat

Pese tomatid puhtaks ja torka neisse kokteilitikuga mõned augud. Pane purkidesse koos tilli- ja basiilikulehtede ning sinepiseemnetega.
Aja vesi keema, lisa vürtsid, sool ja suhkur. Keeda 2–3 minutit ja vala juurde äädikas. Kalla kuum marinaad tomatitele.
Tõsta purgid keeva veega nõusse, kaaned aseta peale, kuid ära kinni keera. Lase veel keema tõusta, alanda siis kuumust ja kuumuta nõrgal tulel 8–10 minutit. Tõsta purgid välja ja keera kaaned kinni. Säilita jahedas.

Ahjus kuivatatud tomatid oliiviõlis
750 ml
Valmistusaeg 15 minutit + 3,5–4 tundi ahjus

500 g eri värvi kirsstomateid
1 sl meresoola
2–3 küüslauguküünt
0,5 tl purustatud musta pipart
tüümiani- või puneoksakesi
3 dl oliiviõli

Lõika tomatid pooleks ja laota, lõikepool ülal, ahjuplaadile küpsetuspaberile. Puhasta ja viiluta küüslauk, pane tomatite juurde ja säti peale ürdioksad. Maitsesta soola ja musta pipraga ning nirista tomatitele veidi oliiviõli.
Kuivata 100-kraadises ahjus 3,5–4 tundi. Aeg-ajalt heida pilk ahju, et tomatid liiga ära ei kuivaks – ahjud on erinevad, kuivatamisaeg võib olla lühem või pikem.
Võta ahjust välja, tõsta purkidesse, lisa küüslauguviilud ja ürdid. Kalla peale nii palju oliiviõli, et tomatid oleks kaetud. Sule purgid ja hoia jahedas.

NB! Ahjus kuivatatud tomateid võib ka külmutada. Lao nad küpsetuspaberiga kaetud alusele ja pane u 2 tunniks sügavkülma läbi külmuma. Seejärel jaota külmutuskottidesse või -karpidesse ja pane sügavkülma tagasi.