Kollaaž

Foto: 10x Jaan Heinmaa, Kai Mölder, Hele-Mai Aalamaa, Toidutare
Toidutare 26. august 2022 15:15
Käes on aeg kodumaine tomat purki tallele panna. Kui tahad midagi uut ja huvitavat proovida või vanu tuntutud retsepte meenutada - kiika neid ideid siin!

Klikka retseptil: Hapendatud värsked punased sibulad ja kirsstomatid 

Hapendatud värsked punased sibulad ja kirsstomatid Foto: Hele-Mai Alamaa

Tore hapukas hoidis, mille vauefekt on tagatud. 

Klikka retseptil: Tomati-õunamarmelaad tšilliga 

Tomati-õunamarmelaad tšilliga Foto: Jaan Heinmaa

Mõnus marmelaad jätab pigem ploomimoosi mulje, sest koostisaineid pole just kerge ära aimata.

Klikka retseptil: Oa-tomatiletšo 

Oa-tomatiletšo Foto: Jaan Heinmaa

Türgi oad on värskelt keedetuna imehead, aga kui neid siiski üle jääb, tasub need koos tomatitega purki panna. Sobivad talvel liha ja kala kõrvale, aga ka paja- ja vormiroogadesse ning suppidesse.

Klikka retseptil: Ahjus kuivatatud kirsstomatid 

Ahjus kuivatatud kirsstomatid Foto: Jaan Heinmaa

Olen aastaid kasutanud paljudes roogades Itaaliast ostetud päikesekuivatatud tomateid, olles “unustanud”, et neid saab ka ise teha. Uut vahvat raamatut, Kai Põldvee-Mürgi “Hoidistaja aastaringi” sirvides meenus, et olen ka ise varem tomateid ahjus kuivatanud. Eestimaiseid ahjus kuivatatud kirsstomateid on mugav kasutada pastaroogades ja pestos ning hea ka niisama näksida.

Klikka retseptil: Letšo 

Letšo Foto: Jaan Heinmaa

Isetehtud letšot on hea talvel lihatoitude kõrvale pakkuda. Pipart lisa vastavalt sellele, kui vürtsikat tulemust soovid.

Klikka retseptil: Tomatiraguu (hoidis) 

Tomatiraguu (hoidis) Foto: Jaan Heinmaa

Kõik tomatid, mida värskelt süüa ei jaksa, pane purki. Koos teiste köögiviljadega on seda talvisel ajal hea võtta.

Klikka retseptil: Vürtsine tomatimoos 

Vürtsine tomatimoos Foto: Jaan Heinmaa

Ühtaegu nii magus kui vürtsine moos sobib täiendama iga liharooga, aga passib samahästi ka magusatesse toitudesse.

Klikka retseptil: Punase tomati marmelaad 

Punase tomati marmelaad Foto: Jaan Heinmaa

Kui tomatite söömisest isu täis, tasuks neist keeta marmelaadi. See on oivaline lisand erinevatele juustudele kas koos küpsiste või tumeda rukkinäkileivaga.

Klikka retseptil: Tomati-sibulahoidis 

Tomati-sibulahoidis

Kui eestimaiseid heamaitselisi tomateid on laialt käes, võiks neist ka hoidiseid valmistada.

Klikka retseptil: Tomati-sibulasalat 

Tomati-sibulasalat Foto: Kai Mölder

Kirjutab retsepti autor: Maitseainete kogust võib suurendada või vähendada vastavalt oma maitsele. Annan sellised kogused, nagu sain need oma ukrainlannast sõbrannalt (ise olen tegelikult salati teinud tunduvalt vürtsikama, samuti olen lisanud ka vürtsi ja muskaati, mida retseptis ei ole).