UHKE GRILLIPEO MENÜÜ! 8 lihtsat ja maitseküllast toitu suvisele peolauale
NÄLJAPETTEKS: lavašiamps juustu, hummuse ja lihaga
Lihtsat eelrooga võid valmistada nii köögiahjus kui ka väligrillil.
Mitmele: 6−8-le
Valmistamisaeg: 15 minutit
- 1 lavašš
- 100 g küpsetatud liha
- 25 g sinihallitusjuustu (soovi korral)
- 2−3 sl hummust või mõnda muud kastet/määret
- 1 sl ürte (hakituna)
- 75 g riivitud juustu
Lõika lavašš kääridega väiksemateks tükkideks. Tükelda liha ja murenda sinihallitusjuust. Sega omavahel kokku lavašitükid, liha, hummus, sinihallitusjuust ja ürdid. Laota segu ahjuplaadile pisikese kuhjana (grillides tõsta fooliumile või spetsiaalsele grillpannile) ja raputa üle juustuga. Küpseta pöördõhurežiimil 190 kraadi juures 5 minutit. Grillides kuumuta seni, kuni juust on sulanud.
KÜPSETA GRILLIL: liha keefiri-peedimarinaadis
Roosapalgeline marinaad annab grillroale mõnusat maitset ja põnevat värvi!
Mitmele: kuuele
Valmistamisaeg: 10 min + marineerimisaeg
- 700 g – 1 kg linnu- või sealiha
- soola, pipart
Marinaad:
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 100 g keefirit
- 75 g riivitud peeti
Viiluta sibul ja tükelda küüslauguküüned. Sega kausis kõik marinaadiained omavahel kokku, lisa liha ja lase üle öö maitsestuda. Linnuliha vajab vähem maitsestamist. Sealihal võid lasta marineerida ka kauem. Vahetult enne grillimist eemalda lihalt üleliigne marinaad, maitsesta soola ja pipraga. Küpseta liha grillil valmis ja serveeri.
KÜPSETA GRILLIL: liha lihtsas sojamarinaadis
Klassikaline ja hästi toimiv marinaad sobib hästi nii kalale kui ka linnu- ja sealihale.
Mitmele: kuuele
Valmistamisaeg: 10 min + marineerimisaeg
- 700−800 g liha
- soola, pipart
Marinaad:
- 1 sl teriyaki-kastet
- 1 sl (heledat) sojakastet
- 1 sl kalakastet
- 1 sl mahedat sinepit
- 1 tl mett
Sega kausis marinaadiained kokku, tõsta lihatükid marinaadi. Lase jahedas maitsestuda vähemalt kolm tundi. Sealiha puhul lase maitsestuda vähemalt ööpäev. Vahetult enne grillimist eemalda lihalt üleliigne marinaad, maitsesta liha soola ja pipraga. Küpseta grillil valmis ja serveeri.
Soovitus! Kui kasutad marineerimiseks linnuliha (kintsuliha või rinnafileed) või kala, võid liha tervelt marinaadi pista. Sealiha lõika aga väiksemateks tükkideks.
LIHA KÕRVALE: imeline avokaadodipp
Avokaado ja koriander sobivad kokku imehästi. Serveeri dipikastet juurviljade kõrvale või grillitud liha lisandina.
Mitmele: 6−8-le
Valmistamisaeg: 15 minutit
- 150 g Kreeka jogurtit või skyr’i
- 1 küps avokaado
- kimbuke koriandrit
- 1−2 sl sidrunist pressitud mahla
- näpuotsatäis köömneid
- soola, pipart, suhkrut
Serveerimiseks:
- koriandrilehti
- granaatõunaseemneid
Pane retsepti neli esimest komponenti kaussi ja püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Jahvata või uhmerda köömned peeneks ja lisa segusse. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga.
LIHA KÕRVALE: klassikaline kapsasalat
Lihtsast ja maitserohkest salatist paremat lihakõrvast pole.
Mitmele: 6−8-le
Valmistamisaeg: 15 minutit
- 500 g värsket kapsast
- suur kimp tilli
- 150 g majoneesi
- 75 g hapukoort
- soola, pipart, suhkrut
Lõika kapsas hästi peeneteks ribadeks. Sega kokku hakitud tilliga. Vahetult enne serveerimist lisa majonees ja hapukoor ning maitsesta.
LIHA KÕRVALE: lihtne tuunikala-riisisalat
Värske ja mahlane salat neile, kes soovivad tummisemat kõhutäit.
Mitmele: kuuele
Valmistamisaeg: 30 minutit
- 0,5 jääsalatipead
- 1 tuunikalakonserv
- 100 g kirsstomateid
- 25 g parmesani
- 200 g keedetud riisi
Kaste:
- 75 g Kreeka jogurtit või hapukoort
- 75 g majoneesi
- soola, pipart
- kurgi marineerimisvedelikku (võimalusel)
Haki jääkapsas peeneteks ribadeks. Nõruta tuunikalakonserv. Poolita kirsstomatid. Tõmba parmesanist noa abil laastud. Sega kõik komponendid omavahel kokku.
Valmista kaste. Sega kokku jogurt ja majonees ning maitsesta soola ja pipraga. Kui võimalik, lisa maitseks ka kurgi marineerimisvedelikku. Sega kaste salati sisse. Maitsesta lõplikult, vajadusel lisa täiendavalt jogurtit või majoneesi.
MAIASMOKKADELE: kodune pirni-kohupiimakook
Soovi korral võid pirnid asendada rabarberi või õuntega.
Kogus: 10 tk
Valmistamisaeg: 1 tund
- 1 kg pirne
- 2 munakollast
- 1 dl suhkrut
- 200 g kohupiima (kandilises pakis)
- 1 dl õli
- 2 dl nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
Koori ja tükelda pirnid. Sega munakollased suhkru ja kohupiimaga. Lisa õli ja jahuga segatud küpsetuspulber. Sega juurde pirnitükid. Tõsta tainas küpsetupaberiga kaetud koogivormi (Ø 22−24 cm) ja küpseta pöördõhurežiimil 175 kraadi juures 35−45 minutit.
MAIASMOKKADELE: Banana split’i purgikoogid
See mõnus suvemaius on kindel laste lemmik!
Kogus: 4−6-le
Valmistamisaeg: 20 minutit
- 100 g digestiivküpsiseid
- 200 ml vahukoort
- 300 g kohupiimapastat
- suhkrut
- 1 suurem banaan
- 200 g maasikaid
- 2−3 sl šokolaadipuru
Otsi välja 4−6 purgikest või klaasi. Purusta küpsised peeneks ja tõsta purkidesse. Mikserda koor tugevaks vahuks. Sega juurde 100 g kohupiimapastat. Lisa maitse järgi suhkrut. Jaota vahukooresegu purkidesse, lisa banaani- ja maasikaviilud ning raputa peale šokolaadipuru. Ülejäänud kohupiimale lisa maitse järgi suhkrut ja tõsta segu kookidele. Vahetult enne serveerimist kaunista meelepäraselt.
Kommentaarid (0)