Toiduuudised

UHKE GRILLIPEO MENÜÜ! 8 lihtsat ja maitseküllast toitu suvisele peolauale 

Ragne Värk, 14. august 2020 13:29
Foto: Ragne Värk
Suvise grillipeo märksõnad on toredad kaaslased, hea tuju ja maitsvad toidud. Viimane on mõistagi eriti tähtis punkt, ent sedapuhku ei tule sul selle üle, mida kallitele külalistele pakkuda, pead vaevata. Panime lihtsa ja maitseküllase menüü sinu jaoks ise kokku!

NÄLJAPETTEKS: lavašiamps juustu, hummuse ja lihaga

Lihtsat eelrooga võid valmistada nii köögiahjus kui ka väligrillil.

Foto: Ragne Värk

Mitmele: 6−8-le
Valmistamisaeg: 15 minutit

  • 1 lavašš
  • 100 g küpsetatud liha
  • 25 g sinihallitusjuustu (soovi korral)
  • 2−3 sl hummust või mõnda muud kastet/määret
  • 1 sl ürte (hakituna)
  • 75 g riivitud juustu

Lõika lavašš kääridega väiksemateks tükkideks. Tükelda liha ja murenda sinihallitusjuust. Sega omavahel kokku lavašitükid, liha, hummus, sinihallitusjuust ja ürdid. Laota segu ahjuplaadile pisikese kuhjana (grillides tõsta fooliumile või spetsiaalsele grillpannile) ja raputa üle juustuga. Küpseta pöördõhurežiimil 190 kraadi juures 5 minutit. Grillides kuumuta seni, kuni juust on sulanud.

KÜPSETA GRILLIL: liha keefiri-peedimarinaadis

Roosapalgeline marinaad annab grillroale mõnusat maitset ja põnevat värvi!

Foto: Ragne Värk

Mitmele: kuuele
Valmistamisaeg: 10 min + marineerimisaeg

  • 700 g – 1 kg linnu- või sealiha
  • soola, pipart

Marinaad:

  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 100 g keefirit
  • 75 g riivitud peeti

Viiluta sibul ja tükelda küüslauguküüned. Sega kausis kõik marinaadiained omavahel kokku, lisa liha ja lase üle öö maitsestuda. Linnuliha vajab vähem maitsestamist. Sealihal võid lasta marineerida ka kauem. Vahetult enne grillimist eemalda lihalt üleliigne marinaad, maitsesta soola ja pipraga. Küpseta liha grillil valmis ja serveeri.

KÜPSETA GRILLIL: liha lihtsas sojamarinaadis

Klassikaline ja hästi toimiv marinaad sobib hästi nii kalale kui ka linnu- ja sealihale.

Foto: Ragne Värk

Mitmele: kuuele
Valmistamisaeg: 10 min + marineerimisaeg

  • 700−800 g liha
  • soola, pipart

Marinaad:

  • 1 sl teriyaki-kastet
  • 1 sl (heledat) sojakastet
  • 1 sl kalakastet
  • 1 sl mahedat sinepit
  • 1 tl mett

Sega kausis marinaadiained kokku, tõsta lihatükid marinaadi. Lase jahedas maitsestuda vähemalt kolm tundi. Sealiha puhul lase maitsestuda vähemalt ööpäev. Vahetult enne grillimist eemalda lihalt üleliigne marinaad, maitsesta liha soola ja pipraga. Küpseta grillil valmis ja serveeri.

Soovitus! Kui kasutad marineerimiseks linnuliha (kintsuliha või rinnafileed) või kala, võid liha tervelt marinaadi pista. Sealiha lõika aga väiksemateks tükkideks.

LIHA KÕRVALE: imeline avokaadodipp

Avokaado ja koriander sobivad kokku imehästi. Serveeri dipikastet juurviljade kõrvale või grillitud liha lisandina.

Foto: Ragne Värk

Mitmele: 68-le
Valmistamisaeg: 15 minutit

  • 150 g Kreeka jogurtit või skyr’i
  • 1 küps avokaado
  • kimbuke koriandrit
  • 1−2 sl sidrunist pressitud mahla
  • näpuotsatäis köömneid
  • soola, pipart, suhkrut

Serveerimiseks:

  • koriandrilehti
  • granaatõunaseemneid

Pane retsepti neli esimest komponenti kaussi ja püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Jahvata või uhmerda köömned peeneks ja lisa segusse. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga.

LIHA KÕRVALE: klassikaline kapsasalat

Lihtsast ja maitserohkest salatist paremat lihakõrvast pole.

Foto: Ragne Värk

Mitmele: 68-le
Valmistamisaeg: 15 minutit 

  • 500 g värsket kapsast
  • suur kimp tilli
  • 150 g majoneesi
  • 75 g hapukoort
  • soola, pipart, suhkrut

Lõika kapsas hästi peeneteks ribadeks. Sega kokku hakitud tilliga. Vahetult enne serveerimist lisa majonees ja hapukoor ning maitsesta. 

LIHA KÕRVALE: lihtne tuunikala-riisisalat

Värske ja mahlane salat neile, kes soovivad tummisemat kõhutäit.

Foto: Ragne Värk

Mitmele: kuuele
Valmistamisaeg: 30 minutit

  • 0,5 jääsalatipead
  • 1 tuunikalakonserv
  • 100 g kirsstomateid
  • 25 g parmesani
  • 200 g keedetud riisi

Kaste:

  • 75 g Kreeka jogurtit või hapukoort
  • 75 g majoneesi
  • soola, pipart
  • kurgi marineerimisvedelikku (võimalusel)

Haki jääkapsas peeneteks ribadeks. Nõruta tuunikalakonserv. Poolita kirsstomatid. Tõmba parmesanist noa abil laastud. Sega kõik komponendid omavahel kokku.

Valmista kaste. Sega kokku jogurt ja majonees ning maitsesta soola ja pipraga. Kui võimalik, lisa maitseks ka kurgi marineerimisvedelikku. Sega kaste salati sisse. Maitsesta lõplikult, vajadusel lisa täiendavalt jogurtit või majoneesi.

MAIASMOKKADELE: kodune pirni-kohupiimakook

Soovi korral võid pirnid asendada rabarberi või õuntega.

Foto: Ragne Värk

Kogus: 10 tk
Valmistamisaeg: 1 tund

  • 1 kg pirne
  • 2 munakollast
  • 1 dl suhkrut
  • 200 g kohupiima (kandilises pakis)
  • 1 dl õli
  • 2 dl nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Koori ja tükelda pirnid. Sega munakollased suhkru ja kohupiimaga. Lisa õli ja jahuga segatud küpsetuspulber. Sega juurde pirnitükid. Tõsta tainas küpsetupaberiga kaetud koogivormi (Ø 22−24 cm) ja küpseta pöördõhurežiimil 175 kraadi juures 35−45 minutit.

MAIASMOKKADELE: Banana split’i purgikoogid

See mõnus suvemaius on kindel laste lemmik!

Foto: Ragne Värk

Kogus: 46-le
Valmistamisaeg: 20 minutit

  • 100 g digestiivküpsiseid
  • 200 ml vahukoort
  • 300 g kohupiimapastat
  • suhkrut
  • 1 suurem banaan
  • 200 g maasikaid
  • 2−3 sl šokolaadipuru

Otsi välja 4−6 purgikest või klaasi. Purusta küpsised peeneks ja tõsta purkidesse. Mikserda koor tugevaks vahuks. Sega juurde 100 g kohupiimapastat. Lisa maitse järgi suhkrut. Jaota vahukooresegu purkidesse, lisa banaani- ja maasikaviilud ning raputa peale šokolaadipuru. Ülejäänud kohupiimale lisa maitse järgi suhkrut ja tõsta segu kookidele. Vahetult enne serveerimist kaunista meelepäraselt.