Õunakook leivapõhjal Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
7. august 2020, 09:13

NÄDALA KOOK | Õunakook leivapõhjal

Kodumaise õuna aeg augustis alles algab ja kuigi kõik aastad ei ole õuna-aastad, siis õunakooki küpsetatakse küllap igas kodus. Kasuta selles koogis kindlasti oma lemmikleiba – seda maitsvam on kook just sinu jaoks. Samuti võiksid õunad olla hapukad ja hästi lagunevad. Õhukese koorega oma aia õunu pole kooridagi vaja!
Koostisosad
ÕUNAKIHT
1 kg Õunad
1 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
0.5 dl Suhkur
3 dl Õunamahl
20 g Maisitärklis (u 3 spl)
LEIVAKIHT
400 g Tume rukkileib
25 g Või
1 dl Suhkur
1 tl Kaneel
3 tk Muna
2 tl Vanillsuhkur
2 dl Koor 20%
PEALE
25 g Või
25 g Mandlilaastud
Tuhksuhkur

Valmistamine

1. Lõika õunad 4 sektoriks, koori (kui soovid) ja eemalda seemnekoda ning lõika sektorid viiludeks. Pigista peale sidrunimahla, lisa suhkur ning sega läbi.

2. Lase õunamahl keema tõusta. Sega tärklis 5 sl külma veega ning lisa segades õunamahla hulka. Lase mahlal korraks keema tõusta, siis tõsta pott tulelt. Vala õunatükid koos siirupise vedelikuga potti, sega läbi ja jäta kaane all ootele.

3. Lõika leib väiksemateks tükkideks. Sulata pannil või ning prae selles leivatükid kergelt läbi. Sega 0,5 dl suhkrut ja 1 tl kaneeli, vala pannile leivatükkidele ning sega hoolikalt läbi. Vala vähemalt 2-liitrisesse ahjuvormi.

4. Pane ahi 180 kraadi peale sooja.

5. Vahusta munad 0,5 dl suhkruga, lisa vanillisuhkur ja koor ning sega ühtlaseks. Vala ahjuvormi leivatükkidele. Vala ka õunasegu vormi. Tõsta vorm eelsoojendatud ahju keskele ja küpseta 45-50 minutit.

6. Umbes 10 minutit enne küpsetamise lõppu näpi võitükikesed õuntele ja raputa peale mandlilaaste.

Enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut.