Plaadipirukas tomatite ja punaste sõstardegaFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
7. august 2020, 05:07

MÕNUSAKS NÄDALAVAHETUSEKS | Plaadipirukas tomatite ja punaste sõstardega

Tomati ja punase sõstra kombinatsioon on täiesti lummav, proovi kindlasti! Tomat on magusapoolne, sõstar hapukas, soolasus tuleb parmesanist ja vürtsikust küüslaugu-üridõlist – kõik see hea krõbeda taina peal ja vahel, millele maisijahu annab toreda kollaka värvi ja oma mahemagusa maitsenüansi. Pirukas maitseb väga hästi ka jahtunult.
Koostisosad
TAINAS
3 dl Nisujahu
2 dl Maisijahu
1 tl Sool
1 tl Suhkur
200 g Külm või
4 spl Külm vesi
TÄIDIS
800 g Eri värvi kirsstomatid
100 g Punased sõstrad
2 spl Maisitärklis
100 g Parmesan
Sool
Purustatud must pipar
2 tk Suur küüslauguküüs
Värske tüümian ja basiilik
5 spl Oliiviõli

Valmistamine

10-12 tk

1. Taina tegemiseks sega suuremas kausis jahud, sool ja suhkur. Haki või tükikesteks, tõsta kuivainetele ja sega sõrmedega sõmerjaks seguks, selliseks, kus mõned võitükikesed ka näha jäävad. Lisa külm vesi ja sega kiirelt tainaks. Aseta tainas toidukilele, vormi nelinurgaks, mähi kilesse ja tõsta tunniks ajaks külmkappi.  

2. Pese ja nõruta tomatid, lõika pooleks. Pese sõstrad ja nopi marjad rootsude küljest lahti. Riivi parmesan. Purusta küüslaugud, haki paar peotäit basiiliku- ja tüümianilehti ning sega õli hulka.

3. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Aseta küpsetuspaberileht tööpinnale ja rulli tainas lehe ulatuses lahti, umbes 40 x 30 cm. Puista suurem osa riivitud parmesanist tainale, jättes umbes 5 cm äärest vabaks.

4. Sega sõstrad tärklisega ja puista juustule. Tõsta tomatipoolikud sõstardele ning raputa  soola ja pipart peale. Kõige peale nirista küüslaugu-ürdiõli. Keera tainaservad pirukale, suru paksemad nurgakohad kergelt kokku. Puista ülejäänud parmesan tainaservadele.

5. Tõsta pirukas küpsetuspaberi nurkadest hoides ettevaatlikult ahjuplaadile ja küpseta ahju keskel umbes 30 minutit. Lase enne lahtilõikamist 10-15 minutit taheneda.