Kukeseene kaste kaneeli ja sidruniga – kergitab heast elamusest kulme!Foto: Evelin Ilves
Eesti köök
2. august 2020, 09:45

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kukeseene kaste kaneeli ja sidruniga – kergitab heast elamusest kulme!

Tänane retsept tuleb Eestimaa parimate maitsete klassikast, mis on juurde saanud pisikese nüansi kaugetest kuumadest maadest. Väike annus vürtse võib kogu kupatuse heas mõttes kukla peale keerata. Katsetage ja proovige!

Kuuele

Vaja on: 

  • 1 l värskeid kukeseeni, suuremad haki jämedalt
  • 2-3 keskmise suurusega mugulsibulat, peeneks hakitud
  • 2 küüslauguküünt, 1 hakitud koos sibulaga, teine pressitud maitsestamiseks
  • 50 g võid
  • 600 g 20–30% hapukoort
  • Paar tilka sidruniõli või 1 sidruni riivitud koor
  • 1/4 tl jahvatatud kaneeli
  • kaunistuseks peeneks hakitud värsket murulauku jt meeldivaid ürte
  • meresoola
  • 1 tl mett või pruuni suhkrut
  • värskelt jahvatatud valget pipart

Sulata paksupõhjalisel pannil või kuumuta madalal tulel peeneks hakitud sibul ja 1 küüslauguküüs, kuni ta muutub klaasjaks.

Lisa jämedalt hakitud kukeseened, tõsta kuumust ning prae kuni vedelik aurustub. Võid juurde lisada võid või ghee'd ja praadida seene-sibula segu aeg-ajalt segades, kuni see hakkab kergelt karamelliseeruma – see annab roale eriliselt hea maitse!

Lõpuks lisa hapukoor, sool, mesi, sidrunikoor või -õli ja kaneel ning kuumuta keemiseni.

Keema tõusnud kastmesse pressi küüslauguküüs ja hakitud maitseroheline koos pipraga.

Tõsta tulelt. Serveeri värskete tillikartulite ja värvilise värske salatiga.

Tõeline suvemaius!

Värsked tillikartulid

  • 12 väikest tervet koorimata kartulit
  • meresoola
  • peeneks hakitud värsket tilli

Keeda – või veel parem, auruta – kartulid pehmeks, maitsesta soola ja värske tilliga ning serveeri kohe koos kukeseenekastme ja salatiga. Täna Eesti loodust!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin