Toiduuudised

POEST SEDA EI LEIA | Tomatid tarrendis 

Jana Olesk, ajakiri Nipiraamat, 9. august 2020, 12:29
Mäletan, et see oli omal ajal hoidiste kõrgpilotaaž.Foto: Jana Olesk
Kui suvemaitselisi tomateid hakkab letšodest üle jääma, on paras aeg valmistada neist koos krõmpsuva sibulaga midagi sellist, mida poeriiulilt suure tõenäosusega ei leia, mis aga on imekaunis ja maitsev peolauaehe. See retsept on jälle minu vanaema varamust. Mäletan, et see oli omal ajal hoidiste kõrgpilotaaž.

Vaja läheb:

  • tomateid
  • mugulsibulaid

Arvesta 2 kg tomatite kohta 3-4 keskmist sibulat.

Tarrendi tegemiseks:

  • 2 liitrit vett
  • 2 sl soola
  • 3 sl suhkrut
  • 6-8 tera nelki
  • 10 musta pipara tera
  • 6–8 vürtsitera
  • 3-4 kardemonitera
  • 1 sl 30% äädikat
  • 5 sl želatiinipulbrit

Tarrenda tomateid nii:

1. Pese ja viiluta tomatid ning koori ja viiluta ka sibulad.

2. Seejärel lao tomatid ja sibulad kihiti äsja steriliseeritud purkidesse.

3. Keeda marinaad valmis, ja nagu ikka, lisa äädikas kõige lõpus. Soovitan marinaadi ka maitsta, sest äkki on sinu maitsemeelele meeldivam, kui soola on veidike rohkem või siis jällegi suhkrut vähem. Iga perenaine saab seda teha omamoodi.

Kui aga želatiini on vaja leotada, siis arvesta see osa vett, milles leotasid, marinaadi keetmisel algsest veekogusest maha. Näiteks kui sul on vaja 2 liitrit marinaadi, siis kasuta pool liitrit vett želatiini leotamiseks ning keeda marinaad 1,5 liitrist veest. Maitseaineid pane ikka nii, nagu kahe liitri marinaadi tegemiseks vaja on. Pärast vedelikud omavahel kokku segades saadki vajaliku 2 liitrit.

5. Vala kuum marinaad tomatitele ja kuumuta purke umbes 80kraadises kuumas vees 15–20 minutit. Kuumutades aseta purkidele kaaned, aga ära neid lõplikult kinni keera.

6. Pärast kuumutamist sulge purgid õhukindlalt. Pärast jahtumist säilita tomatihoidist võimalikult jahedas. Parim koht on külmkapp või hea külm kelder.

Kuidas arvutada vajaminevat marinaadikogust?

Kui tomatid-sibulad on purki laotud, saad teada, kui palju sul marinaadi vaja läheb. Selleks liida liitrites kokku täidetud purkide mahud ning jaga see pooleks. Näiteks kui sul on täidetud neli 500 ml purki, siis marinaadi kulub umbes liiter.

Alati tasub marinaadi teha väikese varuga, sest kulu sõltub sellest, kui tihedalt purk viljadega täidetud on. Kui kasutad pisikesi viinamarjatomateid, siis jääb õhku purki rohkem kui viilutatud suuremate tomatite puhul, mis on sibularatastega kihiti laotud. Samamoodi saad vajamineva marinaadi koguse arvutada kurke marineerides.

Samal teemal

21. september 2020, 17:33
Lugejate palvel: Kristjan Jõekalda purgitomatite retsept
17. august 2020, 14:41
TEE KETŠUP ISE! 7 retsepti, kuidas tomatitest maitsev, tervislik ja soodne kaste valmistada
4. august 2020, 15:07
TÄHELEPANU, TOMATID! 10 eripalgelist rooga hooaja lemmikmarjast
10. september 2019, 16:54
Tomatiaeg on täies hoos: 3 imemaitsvat rooga tomatitest