Foto: Kai Kodasma
Toiduuudised
9. august 2020, 15:04

TIIU TESTIB | Hinkaali puhul loeb õige kuju ja mahlane täidis

Hinkaalid erinevad vene pelmeenidest – on suuremad, sees on rohkem täidist, ka kuju on omapärane. Õigupoolest ei taha grusiinid hinkaale pelmeenidega võrreldagi.  

Traditsiooniliselt on hinkaalide täidis ürtidest küllastunud mahlane lambaliha, mis on hoolikalt tainasse rullitud. Oluline on, et tainas oleks korralikult kokku volditud ja otsa moodustuks tutike. Sellisel juhul jäävad lihamahlad tainakotikesse ja neist tekib vastupandamatult maitsev kaste, mis muudab hinkaalide söömise puhtkas naudinguks. Võtsime testijatega ette poelettidel pakutavad külmutatud hinkaalid, mida hindasime nende välimuse ja täidise maitse järgi.

VIČI hinkaalid

Päritolu: Leedu, Orka Foods

Kogus, hind: 400 g, 2.49 (kilo 6.22)

Lihatäidise koostis: sealiha 15%, sibul, veiseliha 7,8%, sojakaste, sool, rapsiõli, munavalgepulber, küüslaugugraanul, koriander, piprasegu

Kommentaar: kuju poolest kõige enam pärishinkaalide moodi, tainas on ka paraja paksusega. Liha on samuti maitsev, tunda on koriandrit ja muid ürte. Testijad söövad ja kiidavad, täiuslikkusest on puudu vaid lambalihale omane maitsenüanss. 

Hinne 8/9 Tiiu lemmik!

VIČI hinkaalid 8/10 Foto: Kai Kodasma

Rannarootsi hinkaalid 

Päritolu: Läti, Ariols 

Kogus, hind: 420 g, 2.29 (kilo 5.45)

Lihatäidise koostis: sealiha 35%, joogivesi, sibul, veiseliha 11,6%, lambaliha 10%, sojahelbed, sool, nisukiud, küüslaugugraanulid, maitsetaimed, must pipar

Kommentaar: kuju poolest traditsioonilised. Tainast just parasjagu, täidise tekstuur on meeldiv ja maitses on ürte. Üldiselt on testijatele meele järele, kuid kahjuks jääb hamba alla ka kõõluseid, mis annab märku viletsast lihast. 

Hinne 7/10

Rannarootsi hinkaalid 7/10 Foto: Kai Kodasma

Uvic Vanaema hinkaalid Gruusia

Päritolu: Eesti, Ecotrade 

Kogus, hind: 700 g, 3.71 (kilo 5.30)

Lihatäidise koostis: veiseliha 32%, sealiha 20%, lambaliha 17%, sibul, joogivesi, sojavalk, sool, maitseained, küüslauk

Kommentaar: hinkaalid on kujult kenad ümarad, kuid tainas hakkab keetes pudenema. Testijad märgivad, et maitse poolest on hinkaalid liharikkad, eriti meeldib lambaliha maitse, kuid puudu jääb ürdisest noodist. 

Hinne 6/10

Uvic Vanaema hinkaalid Gruusia 6/10 Foto: Kai Kodasma

Premia Pealinna Gruusia hinkaalid

Päritolu: Läti, Ariols 

Kogus, hind: 360 g, 1.89 (kilo 5.17)

Lihatäidise koostis: sealiha 50%, peekon 28%, sibul, sojahelbed, vesi, sool, maitseained, sinepipulber, nisukiud, küüslaugugraanulid, till, petersell

Kommentaar: kujult huvitavad piklikumad pallikesed. Liha on liiga peeneks purustatud, samas on selle maitse väga pehme ja õrn, tunda on tilli ja peterselli. Edasi süües hakkab testijate arvates aga keemiamaitse esile kerkima. 

Hinne 5/10

Premia Pealinna Gruusia hinkaalid 5 /10 Foto: Kai Kodasma

Hinkaalid Lukas

Kogus, hind: 390 g, 2.19 (kilo 5.62)

Päritolu: Eesti, Ecotrade

Lihatäidise koostis: veiseliha 32%, sealiha 20%, lambaliha 17%, sibul, joogivesi, keedusool, Gruusia maitseained, küüslauk

Kommentaar: pärast keetmist näevad pallikesed kuju poolest ilusad välja. Testijate arvates aga laguneb liha kiiresti, sest on väga peeneks purustatud. Ürte pole eriti tunda, domineerib võõras maitse, mida ei suudeta tuvastada. 

Hinne 4/10

Hinkaalid Lukas 4/10 Foto: Kai Kodasma

Vano hinkaalid  

Päritolu: Läti, Bimar

Kogus, hind: 400 g, 1.99 (kilo 4.95)

Lihatäidise koostis: sealiha 40%, joogivesi, sibul, lambaliha 10%, veiseliha 6,6%, sojahelbed, keedusool, nisukiudained, küüslaugugraanulid, maitseroheline, must pipar

Kommentaar: välimuselt on tainakotid ilusad ja ümarad, kuigi traditsioonilisest kujust üsna erinevad. Liha on liialt purustatud ja sel pole absoluutselt mingit maitset peale ebameeldiva tehisliku kõrvalmeki. Testijatele ei meeldi see hinkaal kohe teps mitte.

Hinne 2/10

Vano hinkaalid 2/10 Foto: Kai Kodasma