Besee-šokolaaditort suvemarjadega Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
31. juuli 2020, 10:21

NÄDALA KOOK | Besee-šokolaaditort suvemarjadega

Besee ja šokolaad koos suviste küpsete marjadega on kui maiasmoka unelm. Šokolaadikihi võib varem valmis teha, ühele beseepõhjale määrida ja ootele jätta, sellega ei juhtu midagi. Aga vahukoor tasub koogi vahele panna vahetult enne serveerimist. Vahukoort ei ole maitsestada vaja, sest besee ja sokolaad on väga magusad. Küll võib vahukoore hulka vahustada 2 sl vanillikreemipulbrit, nii seisab koor tahkem. Beseepõhjad võib ka osta poest kui ei ole tahtmist ise küpsetada. Õigemini võiks need marjaajal kogu aeg kapis olemas olla, sest neid on alati lihtne koos vahukoore ja marjadega serveerida. 
Koostisosad
BESEEPÕHJAD
3 tk Munavalge
Näpuotsaga sool
2.25 dl Suhkur
1 tl Vanilliekstrakt või -pasta
1 dl Valge veini äädikas
0.5 spl Maisitärklis
VÕI KAKS VALMIS BESEEPÕHJA
TÄIDIS
150 g Piimašokolaad
4.5 dl Rõõsk koor 35%
2 spl Vanillikastmepulber soovi korral
350 g Vaarikad
100 g Maasikad
100 g Mustikad

Valmistamine

8 tk

1. Beseepõhjade valmistamiseks vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga pehmeks vahuks. Jätka vahustamist lisades vähehaaval suhkur, kuni vaht on kõva ja läikiv. Sega õrnalt hulka vanilliekstrakt, äädikas ja maisitärklis.

2. Võta 2 20-sentimeetrise läbimõõduga lahtikäivat koogivormi, kata põhjad küpsetuspaberiga ja jaga vaht võrdselt vormidesse, silu pealt. Või joonista ahjuplaadile pandud küpsetuspaberile kaks u 20 cm diameetriga ringi ja jaota nendele munavalgevaht.

3. Kuumuta ahi 125 kraadini. Pane besee ahju ja alanda temperatuur 100 kraadile. Küpseta 1 tund või kuni põhjad on kuivad. Keera ahi kinni, tee ahjuuks irvakile ja lase beseedel ahjus jahtuda.

4. Haki šokolaad ja pane kaussi. Kuumuta 1,5 dl vahukoort potis, kalla šokolaadile ja lase 5 minutit seista. Sega-mikserda kuni segu on ühtlane. Lase jahtuda ja pane 1 tunniks külmkappi tahenema.

5. Vahusta ülejäänud vahukoor pehmeks vahuks, soovi korral lisa ka vanillikastmepulber ja mikserda tugevaks vahuks. Sega hulka 250 g vaarikaid.

6. Määri šokolaad alumisele põhjale. Pane peale 2/3 vahukoorest. Aseta peale teine põhi, pane peale ülejäänud vahukoor ja kaunista maasikate, mustikate ja vaarikatega.