Küpsetised

NÄDALA KOOK | Vaarika-toorjuustukook  

Pille Enden, 14. august 2020, 10:46
Vaarika-toorjuustukook Foto: Jaan Heinmaa
Šokolaadise põhjaga ja vaarikakastmega juustukook maitseb suviste vaarikatega imehea. Aga kastme võib valmistada ka sügavkülma jäänud eelmise suve vaarikatest. Igal juhul koogi peale võib küll ohtralt küpseid värskeid vaarikaid kuhjata. Esmalt peaks valmistama vaarikastme, sest see läheb ka koogitäidisesse. Kui koogi peale määritav vaarikakaste jääb liiga vedel, siis kuumuta see keemiseni, lahusta 1 sl maisitärklist 1,5 sl külmas vees, lisa kastmele ja kuumuta läbi. 

Koostisosad
PÕHI
200 g Täidisega šokolaadiküpsised ( Mesikäpp Dops, Oreo vm)
60 g Või
3 spl Kange kohvijook
VAARIKA-JUUSTUTÄIDIS
400 g Maitsestamata toorjuust
1 dl Suhkur
2 dl Kohupiim
3 spl Maisitärklis
2 tl Vanillisuhkur
4 tk Muna
3 spl Vaarikakaste
100 g Vaarikad kaunistamiseks
VAARIKAKASTE
200 g Vaarikad
0.5 dl Vesi
0.5 dl Suhkur
0.5 tl Vanillisuhkur
2 tl Maisitärklis

Valmistamine

10 tk

1. Pane vaarikad potti, lisa vesi, suhkur ja vanillisuhkur ning kuumuta keemiseni. Lahusta maisitärklis 1 sl külmas vees. Nirista vaarikate hulka ja keeda 2-3 minutit või kuni kaste pakseneb.

2. Hõõru vaarikad läbi peene sõela, et eemaldada seemned, ja lase jahtuda.

3. Põhja valmistamiseks sulata ja jahuta või. Purusta küpsised ühtlaseks peeneks massiks, sega hulka või ja jahtunud kohv.

4. Kata 22 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Suru küpsisemass vormi. Kuumuta ahi 150 kraadini, küpseta põhja 8- 10 minutit.  Võta ahjust ja lase jahtuda.

5. Mikserda toorjuust suhkruga pehmeks. Mikserda hulka kohupiim, maisitärklis, vanillisuhkur ja ükshaaval munad. Sega sekka 3 sl vaarikakastet.

6. Kuumuta ahi 175 kraadini. Vala juustumass vormi, pane ahju ja küpseta 35-40 minutit või kuni täidis on tahe.

7. Lase jahtuda toatemperatuuril ja pane siis vähemalt 4 tunniks külmkappi.

Tõsta kook alusele, määri peale vaarikakaste ja kaunista vaarikatega.