Video: Mari Luud, Tatjana Iljina
Eesti uudised
6. august 2020, 13:27

ÕL VIDEO | PIMETEST PALJASTAB: kas eri värvi maiustustel on tegelikult ühesugune maitse?

Välismaistes veebiportaalides on pikemat aega kobrutanud eriskummaline vaidlus, kas Skittlesi värvilistel kommidel on ka erinevad maitsed või inimesi lihtsalt petetakse nende värvi ja lõhnaga. Õhtulehe vabatahtlikud proovisid, kuidas eri sorti värvilised maiustused mekivad. Selgus, et tulemus sõltub suuresti sellest, kas teha testi kinniste või lahtiste silmadega.

Mõned välismaised teadlased väidavad, et tootjal on hulga odavam anda kommidele erinevad värvid ja lõhnad kui päriselt maitset muuta.

Toidutehnoloog Kristel Vene märgib: „Kindlasti ei ole Skittlesi kommid kõik sama maitsega. Neil on ikka selgelt omad maitsed. Oranž on näiteks apelsinimaitseline. See, et värv suudab maitset mõjutada, on aga tõsi. Kui sama suhkrulahus on värvitud punaseks või kollaseks, võib punane tunduda magusam, sest punane värv assotsieerub meil ajus magusa maitsega Näiteks on valminud küpsed marjad punased. Joogitööstused kasutavad seda suhkrusisalduse vähendamiseks.“

Toidutehnoloog Kristel Vene.

Vene toob välja, et kui toonida mõni tuntud toode teist värvi – näiteks kui kokakoola oleks läbipaistev –, siis ei tunneks inimesed selle maitset ära. „Jah, värviga saab vähesel määral mõjutada maitsemeeli. Aga lõhnaühendid, mis on ka Skittlesi kommidesse nende eristamiseks sisse pandud, on siiski kõige olulisemad,“ sõnab ta.

Õhtulehe katses maitsevad vabatahtlikud lisaks Skittlesitele teisigi erinevat värvi maiustusi: Jelly Beansi komme, kolme värvi Kit Kati šokolaade ja Tutti Frutti pastille. Kõigepealt proovivad nad maiustusi, silmad lahti, ja seejärel kohe pimesi. Selgub, et tulemused on vägagi erinevad! Lähemalt vaata juba videost!

TOIDUVIKERKAAR: Õhtulehe vabatahtlikud proovisid järele, kuidas mekivad erinevat värvi maiustused. Foto: Mari Luud