Foto: Pixabay
Toiduuudised
24. juuli 2020, 18:19

TÄNANE TEGIJA: tikker

Tikreid on nimetatud ka põhjamaa viinamarjadeks. Need sisaldavad nagu rosinadki märkimisväärselt kaaliumi – rohkem kui teised marjad ja õunad. Tikrite suurim väärtus seisnebki nende mineraalainete sisalduses. Kuigi paljudel karusmarjadel on üsna paks kest, tuleks see siiski ära süüa. Seda seepärast, et kest sisaldab C- ja P-vitamiini märksa rohkem kui viljaliha. 

Tikreid on nimetatud ka põhjamaa viinamarjadeks. Need sisaldavad nagu rosinadki märkimisväärselt kaaliumi – rohkem kui teised marjad ja õunad. Tikrite suurim väärtus seisnebki nende mineraalainete sisalduses. Kuigi paljudel karusmarjadel on üsna paks kest, tuleks see siiski ära süüa. Seda seepärast, et kest sisaldab C- ja P-vitamiini märksa rohkem kui viljaliha. 

Tikreid tasub süüa otse põõsast. Esiteks on need kõige kasulikumad just sealt võttes ja teiseks on marjad siis palju maitsvamad kui purki pandud. Nimelt muutub tikrite maitse kuumutades üsna palju. Kui on aga plaanis hoidiseid teha, siis tuleks kõrva taha panna, et tarretumist soodustavaid pektiinaineid on rohkem tooretes marjades. Kõige lihtsam on aga tikreid talveks vanaemade kombel pudelisse sättida. Selleks tuleb poolvalmid marjad steriliseeritud purki või pudelisse panna, keedetud ja jahtunud veega üle valada ning seejärel õhukindlalt sulgeda. Jahedas ruumis säilib selline hoidis kevadeni. 

Kohviku Spargel kokk Roman Kljutšivski soovitab värskeid tikreid proovida ka salatis ning Õhtuleht arvab, et sel juhul oleks stiilne söögikord lõpetada juba tikrikoogiga.   

Edasi lugemiseks: