Küpsetised

Magus kirsimari pakub tohutult võimalusi erinevateks roogadeks! 

Pille Enden, Kodukiri, 15. august 2020, 09:47
Kirsi-šokolaadikook Foto: Jaan Heinmaa
Kirsid rõõmustavad meid kaks korda aastas – kevadel oma imeilusate õitega ja kesksuvel maitsvate viljadega.

Mahlakad hapukad kirsid pakuvad tohutult võimalusi kookide, pirukate ja magustoitude valmistamiseks, aga sobivad suurepäraselt ka lihaga. Kivide eemaldamise tüütu töö saab mugavalt ära teha kirsikivieemaldajaga
või kirssi noaga pooleks lõigates.

Kirsi-šokolaadikook
10 tk

Kirsid sobivad hästi kokku tumeda šokolaadiga – just need kaks võluvat maitset on selles koogis koos.

Valmistusaeg 25 minutit + 25–30 minutit ahjus

  • 100 g võid + natuke vormi määrimiseks
  • 3,5 dl nisujahu
  • 2 dl suhkrut
  • 0,5 dl kakaopulbrit
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 muna
  • 1,5 dl hapukoort
  • 400 g kivideta kirsse
  • 50 g tumedat šokolaadi

Kuumuta ahi 200 kraadini. Kata 22 cm lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga ning määri nii põhi kui ka ääred võiga.
Sulata või ja lase jahtuda. Sega kausis jahu, suhkur, kakaopulber, küpsetuspulber ja vanillisuhkur, lisa sulatatud või ja sega läbi. Tõsta 1,5 dl tainapuru eraldi kaussi ja pane külmkappi. Järelejäänud tainale lisa muna ja hapukoor ning sega ühtlaseks. Tõsta koogivormi.
Pane peale kivideta kirsid ja puista üle kõrvaletõstetud tainapuruga. Pane kook ahju ja küpseta 25–30 minutit. Proovi küpsust tikuga, kui koogi keskele torgatud tikk jääb tainaseks, küpseta veel 5–7 minutit. Võta ahjust, puista peale hakitud šokolaad ja lase jahtuda. Soovi korral serveeri vanillijäätisega.