Hapendatud viilutatud kurgid Foto: Jaan Heinmaa
Hoidised
28. juuli 2020, 08:14

TÄIUSLIKU SUVE MAITSE | Hapendatud viilutatud kurgid

On üldteada, et hapendatud viljad on tervisele eriti kasulikud. Hapendamise käigus toimuvad portsessid, mille käigus kurgi kasulik toime suureneb ja tema omastamine paraneb. Hapendamise kestus sõltub sellest, kas soovitakse mahedamat kurki, siis peaks protsess kestma 2-3 ööpäeva, või hapumat tulemust, siis 3-5 ööpäeva. Hapnemise aeg sõltub ka ruumi temperatuurist, optimaalseks temperatuuriks võiks olla 20 kraadi, soojemas ruumis toimub see kiiremini. Tee sisaldab tanniine ja selle lisamine hoiab kurgid krõmpsuna.
Koostisosad
0.75 l Vesi
1.5 spl Meresool
6 tk Keskmine (lühike) kurk
1 tk Sibul
4 tk Küüslauguküüs
2 tl Musta tee lehed
2 spl Hakitud till

Valmistamine

1 l

1. Kuumuta vesi keemiseni ja lisa sool. Kuumuta kuni sool on lahustunud, lase jahtuda.

2. Lõika kurgid viiludeks. Kurke eelnevalt koorima ei pea. Koori sibul ja lõika ratasteks. Koori ja haki küüslauk.

3. Pane purkidesse kihiti kurgi- ja sibulaviilud ning küüslauk. Pane peale teelehed (see hoiab kurgid krõmpsud) ja hakitud till.

4. Kalla soolvesi kurkidele. Kui kurgid soolvees kerkivad üles, siis pane näiteks kapsaleht peale. Pane purkidele kaas peale ja lase 2-5 päeva toatemperatuuril, kuid mitte otsese päikesevalguses, hapneda. Kui kurgid on saavutanud soovitud happesuse, tõsta külmkappi. Tarbi paari nädala jooksul.