VARIOUS Birch Bolete (Leccinum scabrum), mushroomFoto: Shutterstock
Toiduuudised
25. juuli 2020, 06:00

Metsšampinjonist sirmikuni: Eesti mükoloogiaühingu esimees tutvustab maitsvaid söögiseeni, mida tasub korvi pista

Seenemetsad on taas oma varandust jagamas. Kui kukeseen ja kivipuravik nopitud, on aeg võimalus anda nii mõnelegi sellisele kübarakandjale, millest seni põlglikult mööda kõnnitud teadmata, et tegemist on maitsva söögiseenega. Eesti mükoloogiaühingu esimees Külli Kalamees-Pani tutvustab just selliseid seeni.

Seenemetsad on taas oma varandust jagamas. Kui kukeseen ja kivipuravik nopitud, on aeg võimalus anda nii mõnelegi sellisele kübarakandjale, millest seni põlglikult mööda kõnnitud teadmata, et tegemist on maitsva söögiseenega. Eesti mükoloogiaühingu esimees Külli Kalamees-Pani tutvustab just selliseid seeni.

Metsšampinjon

Väärtuslik suveseen, mis kasvab metsas juba kesksuvest alates. Noor seen on välimuselt valge, kübara all samuti valged või roosakad eoslehed, mis vananedes muutuvad mustjaks. Metsšampinjon on aniisilõhnaga, mis aitab teda kõikidest teistest liikidest lihtsalt eristada.Tarbi nii: Viska aga seen värskelt pannile või supiks potti, see maitseb nii hea! Sobib ka marineerimiseks.Pane tähele! Metsšampinjon võib segamini minna valge kärbseseenega, mis on surmavalt mürgine. Viimane on välimuselt üleni valge, isegi pabervalge, jala ümber kaunilt lokitav rõngas. On oluline märgata kahe seene lõhna-erinevust, sest valge kärbseseen aniisilõhnaga ei ole.

Edasi lugemiseks: