Rikkalikku tarretisetorti tuntakse üle maailma ka Vene šarloti ehk Charlotte russe’i nime all.Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
10. juuli 2020, 09:36

SAMM-SAMMULT ÕPETUS: aiamarjadega venepärane šarlott-tort

Biskviitküpsistega ääristatud šarlott on efektse välimusega ja parim just suvel kodumaiste marjadega. Maasikane jogurtikreemitäidis jääb selle retsepti järgi parajalt pehme tekstuuriga ning sobib hästi kokku veidi krõmpsude küpsistega.

Vaja läheb (kuuele):

  • 200 g Savoiardi küpsiseid
  • 1 dl piima
  • 8 lehte želatiini (või 16 g želatiinipulbrit)
  • 400 g maasikaid
  • 3 sl suhkrut
  • 1 tl vanillsuhkrut või 0,5 tl vanillikaunapastat
  • ½ sidruni koor
  • 2 dl vahukoort
  • 200 g maitsestamata Kreeka jogurtit

Kaunistamiseks:

  • 1 dl vahukoort
  • 1 tl vanillsuhkrut või 0,5 tl vanillikaunapastat
  • 1 peotäis marju
  • mõni mündileht
  • jupp paela

Äärista vorm

1. Aseta 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi ümbris alusele, mis mahub su külmkappi ning millelt soovid hiljem kooki serveerida.

Foto: Kristi Rebane

2. Lõika küpsistel üks ümar ots terava noaga ära. Kasta küpsiste sile pool kiirelt külma piima sisse ja äärista nendega vorm, suhkrune kumer pool vastu vormi.

Foto: Kristi Rebane

3. Kata ka põhi küpsistega, suhkrune pool all, kasutades ka varem ära lõigatud otsi. Pintselda põhi õrnalt piimaga üle.

Foto: Kristi Rebane

Valmista täidis

1. Pane želatiin viieks minutiks külma veega paisuma. Kui kasutad pulbrit, lisa 5 sl vett. Kui lehti, siis kata need üleni veega.

Foto: Kristi Rebane

2. Puhasta maasikad. Pane üks peotäis maasikaid kõrvale, ülejäänust tee püree. Tõsta 2 sl maasikapüreed potti, lisa suhkur ja vanill. Kaussi jäänud püreele lisa riivitud sidrunikoor.

Foto: Kristi Rebane

3. Kuumuta püreed potis, kuni suhkur on sulanud. Lisa potti kuivaks pigistatud ilma veeta želatiin ja sega, kuni see lahustub. Lisa želatiiniga maasikapüree sidrunikoorega püreele.

Foto: Kristi Rebane

4. Vahusta vahukoor ja sega jogurtiga.

Foto: Kristi Rebane

5. Haki varem kõrvale pandud maasikad.

Foto: Kristi Rebane

6. Lisa maasikapüree mitmes jaos õrnalt segades vahukoore-jogurtikreemi hulka, lisa ka hakitud maasikad.

Foto: Kristi Rebane

Pane kook kokku

1. Vala maasika-jogurtikreem koogipõhjale ja lase vähemalt kuus tundi külmkapis taheneda.

Foto: Kristi Rebane

2. Enne serveerimist vahusta vahukoor vanilliga pehmeks vahuks. Kata tort vahukoorega ja kaunista marjade ning mündilehtedega. Võta tordi ümbert vorm ära ja seo pael ümber tordi kenaks lipsuks.

Foto: Kristi Rebane

Aega läheb 45 minutit + tahenemise aeg!

Kuidas tort nime sai?

Rikkalikku tarretisetorti tuntakse üle maailma ka Vene šarloti ehk Charlotte russe’i nime all. Koogile andis 18. sajandil nime Prantsuse kondiiter Carême. Nimi oli austusavaldus Georg IV tütrele printsess Charlotte’ile ja Aleksander Suurele.