Toiduuudised

MÕNUS RANNATOIT: vahemerelised muffinid koos värskendava kurgikülmsupiga 

Kristi Rebane, ajakiri Nipiraamat, 19. juuli 2020, 11:28
Mere äärde on hea kaasa võtta toite, mida näpu vahelt süüa, mis ei vaja liigset pakkimist ega karda päikest. Foto: Kristi Rebane
Pole uudis, et rannas läheb kõht eriti järsult tühjaks. Sestap on hea, kui kotis on midagi maitsvat, mis supluse ja päevitamise vahel näljatunde ära viiks. Mere äärde on hea kaasa võtta toite, mida näpu vahelt süüa, mis ei vaja liigset pakkimist ega karda päikest. 

Vahemerelised muffinid

Muffinid on imelised kõhutäitjad, eriti kui neis on maitsvad lisandid nagu juust, oliivid ja päikesekuivatatud tomatid.

Vaja läheb (12 muffinit):

  • 4 dl jahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl kuivatatud punet või basiilikut
  • 2 muna
  • 2 dl keefirit
  • 0,5 dl õli
  • 1 dl oliive
  • 10 päikesekuivatatud tomatipoolikut
  • 100 g riivjuustu
  • 100 g fetat

Valmista muffineid nii:

1. Sega kokku jahu, küpsetuspulber, sool ja ürdid.

2. Klopi munad keefiriga lahti ja sega koos õliga kuivainete juurde.

3. Viimasena lisa tainasse viilutatud oliivid, hakitud tomatid, riivjuust ja fetakuubikud ning sega läbi.

4. Jaga tainas 12 muffinivormi. Küpseta keeksikesi 180kraadises ahjus 30−35 minutit, kuni need on kerkinud ja heleda kuldse jumega.

Muffinid valmivad 45 minutiga!

Värskendav kurgikülmsupp

Külm kurgipüreesupp mõjub värskendavalt ja jahutavalt ka päikese käes leigelt rüübates, kuid eriti maitsev ja jahutav on supp, kui hoiad seda kuni söömiseni külmakotis või külmapatarei kõrval.

Vaja läheb (neljale):

  • 1,5 pikka kurki
  • 1 pirn
  • 1 väike või ½ suuremast sibulast
  • peotäis värsket peterselli
  • 1 suure sidruni mahl
  • 1 dl oliiviõli
  • 2−3 dl külma vett
  • 1 tl soola

Valmista suppi nii:

1. Koori ja haki jämedalt kurk, pirn ning sibul, haki peenemaks ka petersell ja tõsta kõik kannmikserisse.

2. Pigista sidrunist mahl välja, kalla seegi kannu ja surista kõik peeneks.

3. Lisa ühtlase joana mikserdamist jätkates oliiviõli ja 2 dl vett. Vajadusel lisa veel vett, et saaksid meelepärase tekstuuriga supi.

4. Maitsesta suppi soolaga ja jaga purkidesse. Enne joomist loksuta suppi.

Supp valmib 15 minutiga!

Veel on mõnus rannas näksida:

  • puuvilju, näiteks õunu, pirne, kirsse, viinamarju;
  • väikeseid köögivilju, nagu kaunaga herneid, kirsstomateid, lühikesi kurke, beebiporgandeid;
  • kaerahelbeküpsiseid;
  • pärmitainast pirukaid;
  • koorikleivaga valmistatud võikusid.

Parem ära võta randa söömiseks:

  • piimatooteid, ka mitte jogurtit;
  • koorekastmega salateid;
  • šokolaadiga küpsiseid või šokolaadikomme;
  • lõikamist vajavaid või pehmeid puuvilju nagu melon ja küpsed virsikud;
  • pudisevaid kooke ega lehttainast pirukaid. 

Võta mõnusaks rannapiknikuks mere äärde kaasa:

  • piknikulina;
  • salvrätikud;
  • kilekott või kaanega purk prügi jaoks;
  • joogivesi.

Hea rannanipp: külm vesi ja külmapatarei ühes!

Pane plastpudelid koos joogiveega eelmisel päeval jääkappi. Randa minnes pista need toidukotti. Nii toimivad jäätunud veega pudelid külmapatareidena, hoides toidud kuni söömiseni jahedana. Kui jää on sulanud, saad värskendava jaheda vee ära juua.

Samal teemal

12. juuni 2020, 12:26
Läki piknikule! Maitsvad hummuse ja vrapi retseptid
11. juuni 2020, 14:51
5 asja, mida ei tasu unustada, kui oled planeerimas piknikku!
3. november 2019, 06:31
PÄEVA MÕTE | Matkale ja loodusesse lusikapannkooke küpsetama!