Sellises vaevu keema lastud siirupis on maksimaalselt alles talveks hädavajalikud vitamiinid. Foto: Jana Olesk
Toiduuudised
25. juuli 2020, 11:16

Targalt tehtud: eriti vitamiinirikas mustasõstrasiirup

Sellises vaevu keema lastud siirupis on maksimaalselt alles talveks hädavajalikud vitamiinid. Siirupit morsiks lahjendades jääb joogi maitse ka marjale kohaselt intensiivne ja väga-väga maitsev.

Vaja läheb:

  • hästi küpseid musti sõstraid
  • (roo)suhkrut
  • mahlaaurutit

Valmista siirupit nii:

1. Kui oled marjad korjanud ise puhtast keskkonnast, pole vaja neid pesta. Piisab, kui eemaldad marjade hulka sattunud lehed, oksakesed ja muu, mis sinna kuuluma ei peaks. Kui aga oled marjad turult ostnud, lase need leige vee alt läbi ja nõruta korralikult. Selleks on hea kasutada mõnd suuremat sõela.

2. Vala marjad aurutisse ja oota, kuni mahl on eraldunud.

3. Mõõda ära mahlakogus, et teaksid, kui palju suhkrut lisada. Vala mahl potti ja lisa suhkur: ühe liitri mahla kohta üks kilo suhkrut.

4. Kuumuta siirupit madalal tulel, kuni suhkur on sulanud, aga proovi siirupit mitte keema lasta. Sel moel säilib siirupis enamik sellest, mida mustal sõstral anda on.

5. Vala siirup eelnevalt ettevalmistatud ja steriliseeritud pudelitesse ning sulge õhukindlalt.

Kui palju marju ja suhkrut?

Sõstarde kogus vali auruti marjaanuma suuruse ja marjade küpsusastme järgi. Suhkrukogus sõltub saadud mahla kogusest – arvesta 1 liiter mahla = 1 kg suhkrut.

Lihtne viis pudeleid steriliseerida

Pudeleid ja purke saad edukalt steriliseerida praeahjus. Selleks kuumuta pudeleid-purke 100kraadises ahjus umbes 10 minutit.

Kaasi ja korke hoia aga mõni minut enne kasutamist keevas vees. Enne pealekeeramist kuivata need puhta rätikuga, et hoidisesse üleliigset vett ei satuks.