Pärast mustadest sõstardest siirupi aurutamist saab järelejäänud marjamassist teha mõnusad hapukad kommimoodi ampsud. Foto: Jana Olesk
Toiduuudised
31. juuli 2020, 11:14

ÄRA LASE RAISKU: valmista mustasõstra aurutusmassist kommiampsud!

Pärast mustadest sõstardest siirupi aurutamist saab järelejäänud marjamassist teha mõnusad hapukad kommimoodi ampsud. Seega saab mustad sõstrad lõpuni ära kasutada ja ühest korjest lausa kaks toodet valmistada. Kommid on väga head ja mis peamine, ka tervislikud. 

Vaja läheb:

  • mahlaaurutamisest järelejäänud marjamassi
  • mett või mõnd tervislikku suhkrut, näiteks roo- või kookospalmisuhkrut
  • toidukuivatit

Tee mustasõstranäkse nii:

1. Surista aurutist võetud marjamass saumikseriga ühtlaseks.

2. Soovi korral lisa juurde mett, mis on kõige tervislikum variant, või mõnd muud meelepärast magusainet ning sega korralikult läbi. Meekogus sõltub, kui magusat ampsu eelistad.

3. Määri segu ühtlaselt 5 mm paksuselt küpsetuspaberiga kaetud alusele (või spetsiaalse kilega kuivatirestile). Jäta resti ääred 2 cm ulatuses vabaks. Servadele võid panna segu natuke paksemalt, sest need kuivavad kõigepealt ja võivad muidu liiga rabedaks muutuda.

4. Kuivata püreed 57 kraadi juures 8–10 tundi, kuni see on katsudes kuiv ja nahkjas.

5. Võta kuivanud marjaplaat küpsetuspaberilt ja lõika ribadeks. Ribad keera rulli või lõika suupärasteks ampsudeks. Säilita marjanäkse õhukindlas anumas.

Näksid tooretest marjadest

Kui sa ei plaani teha mustasõstrasiirupit, võid teha marjanäkse ka toorestest marjadest. Sel juhul püreesta toored marjad, maitsesta meega ja pane kuivama. Siis aga arvesta, et mass on niiskem ja kuivatusaeg pikem!