Foto: Pixabay
Toiduuudised
5. juuli 2020, 12:47

HEA NIPP: tervisliku jäätise tunned ära sulamise kiiruse järgi

Kas olete kunagi soojal suvepäeval jäätist limpsides tähele pannud, et mõni maius on juba poest välja jõudes pisut pehme. Teine aga saab enne nahka pistetud, kui sulamismärke ilmutab. Miks sulavad ühed jäätised teistest kiiremini?

Oma küsimusele vastuse saamiseks võtsime ühendust Taltechi keemia ja biotehnoloogia instituudi dotsendi Katrin Laosega, kes selgitas asja lähemalt:„Jäätise sulavus on üks jäätise kvaliteedi omadusi. Sulavust mõjutavad nii jäätise koostisosad kui tehnoloogia.

Üheks sulamist mõjutavaks teguriks on jäätise vahustatus ehk kui palju jäätis sisaldab õhku. Mida rohkem on jäätist vahustatud, seda aeglasemalt see sulab.

Teiseks sulavust mõjutavaks teguriks on emulgaatorite ja stabilisaatorite kogus. Jäätis on oma olemuselt emulsioon, ehk sisaldab kahte teineteises lahustumatut vedelikku (rasva ja vett). Seega on tegemist ebastabiilse seguga, milles aja jooksul rasv ja vesi eralduvad ja see põhjustab ebaühtlast, osalt rasvatükke, osalt vesist jääd sisaldavat jäätist. Selleks, et rasv ja vesi moodustuksid aga ühtlase segu, kasutavad toidutootjad emulgaatoreid.

Stabilisaatoreid kasutatakse seetõttu, et vähendada jääkristallide suuruseid (suured jääkristallid põhjustavad kareda suutunde), vähendada õhumullide suurust (jäätis tundub suus sile ja ühtlane) ja anda tootele kreemisust, viskoossust (stabilisaatorid seovad vett). Emulgaatorite ja stabilisaatorite kasutamine aeglustab jäätise sulamist. Ka rasvasisaldus mõjutab sulavust, suurem rasvakogus aeglustab jäätise sulavust.“

Lõpuks valib igaüks omale jäätise ikka maitse ja meeldivuse järgi, kuid tasub meeles pidada, et mida kiiremini jäätis sulab, seda tervislikum ta on!