Eesti Parim Toiduaine 2020 pälvis ka Parima Magustoidu hõbemärgi. Foto: Premia
Toiduuudised
30. juuni 2020, 09:23

MIDA VÕTTA, MIDA JÄTTA: need on Eesti parimad toiduained

Eesti Parima Toiduaine konkursi žürii valis osalenud 167 toidu ja joogi seast parimaks Premia vähendatud suhkruga mango-passionvilja koorejäätise.

Premia 40% vähema suhkruga mango-passionvilja koorejäätis pälvis ka Parima Magustoidu Hõbemärgi. Parim lisandväärtusega toit on Salvesti Presto ökoloogiline hernepüreesupp mündiga. 

Parim Mittealkohoolne Jook on Liviko Re-crafted Crafter`s Junibeer. „Alkoholivaba käsitööjoogi valmistamine toimub nullkulu põhimõttel – tootes ei ole kasutatud lõhna- ega maitseaineid, vaid sellele iseloomulik maitse saavutatakse Crafter’s džinni destillatsioonis töödeldud kadakamarjade ekstrakti kasutamisel,“ sõnas Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Foto: Kais Tolmats

Parim Alkohoolne Jook Altia Eesti Saaremaa RHU Gin. 

Rahva Lemmiku tiitli pälvis tihedas võistluses Puljong OÜ Koorene Bechamel kaste, mis sai Facebooki hääletusel üle 1100 poolthääle. „Kastmete valmistamine kodus on aeganõudev ja keeruline protsess. Ka see koorene praekaste maitseb justkui isetehtud, kuid valmib pakendist pannile valades vaid sekunditega,“ ütles Potisepp.

Foto: Puljong OÜ

Hindamiskomisjon valis parimad välja ka piirkondlike väike-ettevõtjate toodete seast. Lõuna-Eesti parim toode on Siidrikoda OÜ ehedast õunamahlast pidupäevajook „Vahukass“, Lääne-Eesti parim toode on smuutisegu Sume Red ettevõttelt Sume Green ning jookidest tunnistati parimaks Tohi Distillery TOHI Nordic Dry Gin Cloudberry Mist.

Virumaalt tunnistati parimaks Moe OÜ pihlaka teraviljabrändi Handsa Sour Rowanberry ja Põhja-Eestist tuli võitjaks ka rahva lemmiku tiitli võitnud Puljong OÜ koorene bechamel kaste. Parim jook Põhja-Eesti väike-ettevõttelt on Punch Drinks’i suvine kokteil „Cucumber Spritz“.

Konkursi hindamiskomisjon koosnes teadusasutuste, kaubanduse ja teistest toiduainevaldkondadega seotud ettevõtete esindajatest ning selle tegevust juhtis Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse toiduteadlane Rain Kuldjärv.