Aprikoosi-vaarikašarlott Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
3. juuli 2020, 10:52

NÄDALA KOOK | Aprikoosi-vaarikašarlott

Šarlott on meile jõudnud läbi slaavi köögi ja sellisena ehk veidi nostalgilinegi maius. Tuletame siis selle parimas mõttes ehtsa suvetordi jälle meelde, sest olgugi et koostisainete nimekiri on üpris pikk ja tegemine kolmes etapis, on see kõik siiski lihtne ja mis põhiline – ülimaitsvast ja kaunist koogist jätkub paljudele! Rullbiskviidi võid eelmisel päeval valmis teha (kui suvel üldse ahju ligi ei taha minna, siis osta poest). Värsked aprikoosid on kesksuvel ka meil Eestis söödavad (või kasuta konserveerituid) ning vaarikad lisavad magusust ja värvi. 
Koostisosad
KAKAORULLBISKVIIT
4 tk Muna
1.5 dl Suhkur
1 dl Nisujahu
0.5 dl Kakaopulber
1 tl Küpsetuspulber
2 dl Aprikoosimoos täidiseks
TÄIDIS
7 tk Želatiinileht
300 g Aprikoosid
200 g Vaarikad
4 dl Rõõsk koor 35%
300 g Vanillikohupiimakreem
2 tl Vanillsuhkur
0.5 dl Sidrunimahl või vesi või nende segu
KATE
200 g Valge šokolaad
2 dl Rõõsk koor 35%
300 g Vanillikohupiimakreem
Vaarikad, aprikoosid ja puruststud besee kaunistamiseks

Valmistamine

24 tk

1. Rullbiskviidi tegemiseks vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Ühenda kuivained ja sõelu munavahule, sega õrnalt läbi ja vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 225-kraadise ahju keskel 7-8 minutit. Kummuta biskviit tööpinnale asetatud küpsetuspaberile, määri peale aprikoosimoosi ja keera pikemast küljest alates tihedalt rulli. Mähi küpsetuspaberisse ja tõsta paariks tunniks (või järgmise päevani) külmkappi tõmbama.

2. Šarloti jaoks vooderda umbes 2-liitrine ümara põhjaga kauss toidukilega, jättes servad pikalt üle kausi ääre rippuma – nendega on mugav hiljem kook kinni katta. Lõika rullbiskviit umbes sentimeetristeks lõikudeks ning aseta kausi põhja ja servadele, jäta mõned viilud täidisele tõstmiseks – need jäävad hiljem koogipõhjaks.

3. Täidise tegemiseks pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Poolita aprikoosid ja lõika viljaliha tükikesteks. Kui vaarikad on suured, lõika needki väiksemaks. Vahusta koor (mitte liiga pehmeks, aga ka mitte liiga tugevaks vahuks) ning sega hulka kohupiimakreem, vanillisuhkur ja vaarikad-aprikoosid.

4. Kuumuta sidrunimahl või muu vedelik peaaegu keemiseni ja sulata selles kuivemaks pigistatud želatiinilehed. Nirista vedel želatiin segades täidise hulka. Vala täidis kaussi rullbiskviidile, tasanda pind ja kata ülejäänud biskviidiviiludega. Tõsta kileservad kateks peale ja aseta tort vähemalt 4-5 tunniks külmkappi tarduma.

5. Katte jaoks sulata šokolaad väikeses potis madalal kuumusel. Vahusta koor keskmise tugevusega vahuks ning mikserda hulka sulanud šokolaad ja kohupiimakreem. Tõsta umbes 30-60 minutiks külmkappi, siis on kreemi lihtsam tordikuplile määrida.

6. Enne serveerimist kummuta tort serveerimisalusele ja eemalda toidukile. Määri kattekreem peale ja tõmba noaservaga laineliseks. Kaunista värskete vaarikate ja aprikooside ning beseepuruga.