Soe köögiviljasalat pärlkuskussigaFoto: Kai Kodasma
Toiduuudised
26. juuli 2020, 12:42

Huvitav toiduaine: ärge kartke pärlkuskussi!

Efektsed valged pärlikesed on pärit Iisraelist, kus neid kutsutakse heebrea keeles ptitim’iks. Pärlkuskuss on tegelikult röstitud pasta, mis on tehtud väikesteks pallikesteks. Nisujahutainas pannakse vormikestesse ja röstitakse, mis annab pärlitele ümara kuju ja ainulaadse maitse. 

Erinevalt harilikust pastast ja kuskussist on pärlkuskussi algusest peale vaid tööstuslikult toodetud. Pooltootena on seda aga kodus valmistada imelihtne.

Kust pärit?

1953. aastal, kui Iisraeli majandusseis oli kehv, palus peaminister David Ben-Guriyyon (1886–1973) ühel toidukompaniil välja töötada riisi aseaine. Ettevõte võttis väljakutse vastu ja lõi kõvanisujahust terakesed, mida me teame kui pärlkuskussi.

Kuidas maitseb?

Keedetud pärlkuskuss on maitselt ja olemuselt sarnane makaronidega, aga on siiski omamoodi.

Milleks sobib?

Pärlkuskussi saab kasutada sama laialt nagu riisi. Pärlikesed on ideaalne lisand paljude roogade kõrvale, samuti sobivad soojade ja külmade salatite sisse. Fantaasial saab lennata lasta! 

Pärlkuskuss Foto: Kai Kodasma

Soe köögiviljasalat pärlkuskussiga

4 portsjonit

  • 1 väike suvikõrvits
  • 1 kollane paprika
  • 1 väike bataat
  • 1 punane sibul
  • 10 kirsstomatit
  • 6 küüslauguküünt
  • 2 sl oliiviõli
  • 0,5 tl soola
  • näpuotsaga pipart

Pärlkuskuss:

  • 1 tl soola
  • 0,5 klaasi pärlkuskussi

Serveerimiseks:

peotäis spinatit

Lõigake suvikõrvits, paprika, bataat ja punane sibul ühesuurusteks tükkideks ning asetage ahjupannile. Lisage pannile kirsstomatid ja puhastatud küüslauguküüned. Lisage oliiviõli, maitsestage soola-pipraga ja segage kõik läbi. Küpsetage köögivilju 200 kraadi juures 20 minutit. 

Samal ajal ajage potis vesi keema, lisage sool ja pärlkuskuss. Keetke, kuni pärlid on paisunud ja pehmed. Jahutage jaheda veega. Ahjust võetud köögiviljad pange suurde kaussi, lisage pärlkuskuss ja spinatilehed ning segage omavahel läbi. Serveerige soojalt.