Toiduuudised

Kaks rooga röstbiifist 

Kai Kodasma, ajakiri Tiiu, 26. juuli 2020, 12:28
RostbiifFoto: Kai Kodasma
Suussulavalt hõrgu veisesisefilee valmistamine võib tunduda tippkokkade pärusmaa, kuid tegelikult on see jõukohane igale koduse toidu valmistajale – vaja vaid mõni nipp enne selgeks saada ja siis julgelt küpsetama hakata.

Maitsev röstbiif õhtuks

6 portsjonit

  • 1,2 kg veisesisefileed
  • 3 tl soola
  • 2 tl jahvatatud pipart
  • 3 sl päevalilleõli

Serveerimiseks:

värsket rukolat

Tõstke lihatükk vähemalt tund enne küpsetamist külmast välja ja laske soojeneda toatemperatuurini. Eelsoojendage ahi 220 kraadini. Segage väikses kausis kokku sool ja pipar. Puhastage sisefilee kõõlustest. Oluline on, et lihatükk oleks ühtlase paksusega, vastasel juhul küpseb üks osa üle, aga teine jääb tooreks. Vajadusel lõigake filee pooleks. Kuivatage köögipaberiga ja katke ühtlaselt õliga. Puistake üle soola ja pipra seguga, nii et kõik oleks kaetud. Asetage liha restile. Keskmise suurusega tükki küpsetage 25 minutit – sel juhul jääb filee veel roosaks. Kui soovite küpsemat liha, hoidke seda ahjus viis minutit kauem. Kui fileetükk on väike, küpsetage seda vähem. Lihatermomeetriga mõõtes peaks see ahjust välja võetud rostbiifi sisse torgates näitama 55 kraadi. 

Katke liha fooliumiga ja laske sel 10 minutit järelküpseda, selle ajaga tõuseb sisetemperatuur veel kuni 10 kraadi. Serveerige rukolaga.

Järgmise päeva lõunaks valmista einevõileivad rostbiifiga

2 portsjonit

Kukkel, mille vahel on mahlased lihaviilud koos maitsvate lisanditega, on kahtlemata nauding kõigile võileivagurmaanidele. Võileiva võib valmis teha hommikul ja päevaks tööle, matkarajale või rannapiknikule kaasa võtta.

  • 2 ciabatta-kuklit
  • toorjuustu
  • 8 õhukest eilse rostbiifi viilu
  • 0,5 tl riivitud mädarõigast
  • 2 hapukurki
  • peotäis rukolat

Lõigake ciabatta'd pooleks ja röstige. Määrige kõik pooled toorjuustuga. Kahele alumisele poolele laduge lihalõigud, mädarõigas, hapukurgiviilud ja rukola. Asetage teine ciabatta pool peale.

Einevõileivad rostbiifigaFoto: Kai Kodasma