Foto: Unsplash
Toiduuudised
26. juuli 2020, 12:06

TIIU TESTIB | Vana hea klassikaline vanillijäätis – kas ikka alati?

Mis oleks keset kuuma suvepäeva maitsvam jahutaja kui hea klassikaline vanillijäätis. Kuid tõeliselt hea ja klassikalise leidmisega võib hätta jääda! Kohe selgitan, miks.

Traditsiooniliselt valmistatakse vanillijäätist värskest piimast, koorest, munakollasest, suhkrust ja muidugi vanillist. 

Eestis on aga müügil nime järgi küll vanillijäätiseid, kuid nende olulisemad osad on odavate alternatiivide vastu välja vahetatud. Palju ütleb ära juba koostisainete nimekirja esimene komponent – kas see on piim või vesi. Piima baasil tehtud maiuse konsistents, eriti kui lisatud on ka rõõska koort, on kollakat tooni ning maitselt hästi meeldiv ja paitab keelt. Veega valmistatud jäätis on aga valget värvi, hamba all jäine ja sulab kähku. Looduslik vanill on rikkalik ja maitsekas, selle sünteetiline asendaja – mitu korda odavam vanilliin – aga ühekülgne. Nii on jäätise kilohind juba ise kõnekas kvaliteedinäitaja. 

Kuid ainuüksi koostisosade nimekirja kinni jääda ei või, toodet tuleb ikka ka maitsta! Panimegi proovile eri tootjate vanillijäätiseid. Hindasime jaheda maiuse koostist, konsistentsi ja vanilli maitses. 

Vanillijäätis, La Muu 

Kogus, hind: 100 g, 2.20 (kilohind 22.00)

Koostis: täispiim, rõõsk koor, roosuhkur, dekstroos, munakollane, lõssipulber, vanillipulber, paksendaja (guarkummi, jaanileivapuujahu), sool 

Kommentaar: esimesest ampsust tunda, et tegemist on kvaliteetse tootega. Koorene, vanilline, magus ja rammus. Sulab aeglaselt ning on tõeline nauding. Seda jäätist on lihtne sööma jäädagi. Kõik testijad kiidavad ja võtavad aina juurde. Ideaalne ahjusooja õunakoogi peale ja ka niisama.

Hinne: 10/10

Vanillijäätis, La Muu Foto: Kai Kodasma

Vanilje käsitööjäätis, Lumi  

Kogus, hind: 250 g, 4.99 (kilohind 19.96)

Koostis: piim, rõõsk koor, suhkur, lõssipulber, glükoos, vanill, paksendaja (rasvhapete mono- ja diglütseriidid, guarkummi, jaanileivapuujahu, karrageen)

Kommentaar: esimene mulje on väga hea! Selgelt on tunda koostises olevaid kvaliteetseid osi. Vägagi nauditav, testijatele meeldib jäätise rammusus ja vanilline maitse. Ainult et selle järelkaja on kummaline pulbrine maitse, mis hakkab veidi häirima. Sulab aeglaselt. 

Hinne: 8/10

Vanilje käsitööjäätis, Lumi Foto: Kai Kodasma

Onu Eskimo vanilliplombiir, Balbiino 

Kogus, hind: 480 g 3.49 (kilohind 7.27)

Koostis: vesi, rõõsk koor, suhkur, või, lõssipulber, vadakupulber, stabilisaatorid (jaanileivapuujahu, guarkummi, karrageen), emulgaator (rasvhapete mono- ja diglütseriidid), lõhna- ja maitseained (vanill, vanilliin)

Kommentaar: testijate arvates on see rohkem nagu koore- kui vanillijäätis. Maitselt on parajalt magus. Aga miskipärast pole ikkagi päris see, mida oleks oodanud. Samas meeldib, et on kreemine ega sula liiga kiiresti. Sobiks näiteks jäätisekokteili sisse.

Hinne: 7/10

Onu Eskimo vanilliplombiir, Balbiino Foto: Kai Kodasma

Vanillikoorejäätis, Premia 

Kogus, hind: 480 g, 3.49 (kilohind 7.27)

Koostis: vesi, rõõsk koor, suhkur, võipiimapulber, või, emulgaator (rasvhapete mono- ja diglütseriidid), stabilisaatorid (jaanileivapuujahu, guarkummi, karrageen), lõhna- ja maitseaine (vanill) 

Kommentaar: ühele testijale meenutab vanu lapsepõlveaegu ja kunagist lemmikvanillijäätist, kuid enamiku arvates on siiski hoopis keskpärane. Maitse poolest vesine ja magus. Vanillimaitse on väga nõrk. Sulab kiiresti.

Hinne: 6/10

Vanillikoorejäätis, Premia Foto: Kai Kodasma

Choice vanillijäätis, Unilever 

Kogus, hind: 394 g, 2.79 (kilohind 7.08)

Koostis: vesi, suhkur, glükoosi-fruktoosisiirup, taimsed õlid, dekstroos, sojaoapulber, stabilisaatorid (jaanileivapuujahu, guarkummi, karrageen), emulgaatorid, lõhna- ja maitseaine, sool, vanillikupra tükid, toiduvärv

Kommentaar: testijatele meenutab see jäätis vahukommi või sefiiri. See ei ole halb, vaid lihtsalt erinev. Esialgu see meeldib testijatele, kuid rohkem süües tuleb aina enam esile sojamaitse. Vanilli on tunda vaid väga õrnalt. Sulab kiiresti.

Hinne: 6/10

Choice vanillijäätis, Unilever Foto: Kai Kodasma

Vanillikoorejäätis, Selver 

Kogus, hind: 500 g, 1.99 (kilohind 3.98)

Koostis: vesi, rõõsk koor, suhkur, lõssipulber, või, vadakupulber, stabilisaatorid (jaanileivapuujahu, guarkummi, karrageen), emulgaator, lõhna- ja maitseained (vanill, vanilliin)

Kommentaar: testijad märkavad, et see jäätis on välimuselt lausa kriitvalge, ilmselt suurest veesisaldusest, samal põhjusel ka sulab kausis kiiresti. Maitselt vesine ja koorene ühtaegu, samuti hästi magus. Vanillimaitset ei ole eriti tunda.

Hinne: 4/10

Vanillikoorejäätis, Selver Foto: Kai Kodasma