Toiduuudised

Parimad palad Hispaaniast kodusele toidulauale 

Kai Kodasma, ajakiri Tiiu, 26. juuli 2020, 11:59
Foto: Kai Kodasma
Lõuna-Euroopasse reisida praegu küll ei saa, kuid ühe mõnusa Hispaania peo saab igaüks oma koduski korraldada. 

Eelmisel aastal käisin mitu korda Hispaania eri paigus, tutvusin sealse kultuuriga ja mekksin nende toitu. 

Hispaania restoranides on au sees pisikesed eelroa-ampsud, mida kutsutakse tapadeks. Tapad võivad olla nii soojad kui ka külmad. Väga levinud on suurel vaagnal mitut sorti vorstikesi, juustu ja oliive serveerida, kuid see on vaid üks versioon. Tapade lai ja värvikirev valik on täis ääretult mõnusaid maitsed. 

Üllataval kombel armastatakse Hispaanias mõnd meilegi harjumuspärast aedvilja, nagu kartulit ja küüslauku. Peaaegu iga toidu peale hakitakse peterselli. 

Panin kokku valiku traditsioonilistest tapadest, mis on kindlasti menukad ka meie suvistel aiapidudel. 

Patatas bravas ehk ahjukartulid tomatikastmes

4 portsjonit

Patatas bravas't ehk vürtsikaid kartuleid söövad hispaanlased juba alates 16. sajandist. Kuulsat kartulirooga saab kindla peale igas Hispaania restoranis tellida.

  • 6–7 keskmist kartulit
  • 2 sl oliiviõli
  • Kaste:
  • 3 sl oliiviõli
  • 1 väike sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 purk (220 g) purustatud tomateid
  • 1 sl tomatipüreed
  • 2 tl paprikapulbrit
  • 1 tl suhkrut
  • soola
  • näpuotsaga pipart

Serveerimiseks:

värsket peterselli

Lõigake kartulid suupärasteks tükkideks, kuivatage köögipaberiga ja pange pannile. Lisage oliiviõli, segage läbi ja küpsetage ahjus 200 kraadi juures või kuni kartulid on kuldpruunid.

Soojendage pann oliiviõliga, pruunistage hakitud sibul ja küüslauk. Lisage purustatud tomatid, tomatipüree, paprikapulber, suhkur, sool ja pipar. Lisage veidi kuumust, kuni kaste hakkab mullitama. Segage veidi, keerake kuumus madalaks ja laske kastmel 10 minutit podiseda.

Serveerige ahjukartuleid kausikeses, tõstke lusikaga kastet peale ja kaunistage hakitud peterselliga.

Tšillit nii et säriseb! Kui teile meeldivad vürtsikad toidud, lisage kastmele väike kogus tšillit.

Tortilla española ehk kartuliomlett

6 portsjonit

Taas tõeline Hispaania hitt! Miks mitte teha nädalavahetusel hiliseks hommikusöögiks vahelduse mõttes omletti hoopis kartuliga.

  • 4 keskmist kartulit
  • 1 tl soola
  • 0,75 klaasi oliiviõli
  • 1 suur sibul
  • 6 suurt muna
  • Kaunistamiseks:
  • värsket peterselli

Lõigake puhastatud kartulid õhukesteks viiludeks, pange viilud kaussi ja segage 0,25 tl soolaga. Kuumutage pannil õli keskmisel kuumusel, lisage kartulid. Küpsetage kartuleid õlis 10–12 minutit, kuni need on pehmed. Tõstke kartulid kaussi, aga jätke õli pannile. Lisage pannile peeneks hakitud sibul ja praadige 10 minutit, kuni need on väga pehmed. Tõstke sibul kartulite juurde, jätke pannile alles umbes 2 tl õli. Eraldi kausis kloppige munad lahti 0,75 tl soolaga. Lisage munasegu jahtunud kartulitele ja sibulatele ning segage läbi. Kuumutage õliga pann keskmise kuumuseni, lisage muna-kartulisegu. Jälgige, et segu oleks pannile laotunud ühtlaselt ja küpsetage 7 minutit, kuni muna on pealt hüübinud ja ääred pruunistunud. Vabastage spaatli abil muna ääred ja asetage panni peale suur taldrik. Keerake pann ümber, libistage omlett taldrikule ja asetage küpsemata poolega ettevaatlikult tagasi pannile. Praadige veel 3 minutit. Serveerige soojalt, kaunistage hakitud peterselliga.

Gambas al ajillo ehk tiigerkrevetid küüslaugukastmes

4 portsjonit

Traditsiooniliselt kasutatakse selles retseptis koorimata tiigerkrevette, kuid tänapäeval on toidunautijate elu lihtsamaks tehtud ja mereannid on kooritud. Kuid sabad jätke ikkagi alles – välimus jääb efektsem ja mugavam näpu vahele võtta.

  • 0,5 klaasi esimese külmpressi oliiviõli
  • 10 suurt küüslauguküünt
  • 1 tl tšillihelbeid
  • 450 g puhastatud tiigerkrevette
  • 1 sidruni mahl
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 1 tl soola
  • näpuotsaga pipart

Serveerimiseks:

  • värsket peterselli
  • 4 viilu baguette’i ehk pikka saia

Soojendage õli keskmise kuumusega pannil. Lisage jämedalt hakitud küüslauk ja tšillihelbed, kuumutage minut. Tõstke kuumus kõrgeks ja lisage krevetid, sidrunimahl, paprikapulber, sool ja pipar. Segage ja kuumutage 3 minutit, kuni krevetid on ilusad roosad. Serveerige madala äärega nõus, kaunistage peterselliga ja lõigake kõrvale mõnus viil pikka saia.

Meeleolukas nüanss täiskasvanutele. Soovi korral võite kastmele lisada pitsitäie Hispaania brändit.

Croquetas de jamón ehk singikroketid

15 tükki

Singikroketite valmistamine võib tunduda keeruline, kuid tegelikult on see lihtne. Kindel on aga see, et kellele tahes singikroketeid pakutakse, kõik on vaimustuses!

Täidis:

  • 8 sl oliiviõli
  • 10 sl jahu
  • 1,25 klaasi piima
  • 0,25 klaasi kanapuljongit
  • 0,5 tl muskaatpähklit
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl pipart
  • 100 g Serrano sinki

Paneering:

  • 200 g riivsaia
  • 2 muna
  • peotäis nisujahu
  • 500 ml kuumuskindlat päevalille-, rapsi- vm õli

Soojendage pannil oliiviõli, lisage jahu ja segage 3 minutit. Hoidke kuumus madal, lisage järk-järgult pidevalt segades piim ja kanapuljong, kuni olete saanud ühtlase kastme. Lisage riivitud muskaat, sool ja pipar ning segage, kuni kaste on muutunud paksuks. Lisage peeneks lõigatud sink ja segage veel 2–3 minutit. Proovige, kas soovite veel soola või pipart lisada. Tõstke segu kaussi ja laske 10 minutit jahtuda, seejärel asetage kolmeks tunniks kuni üleöö külmkappi.

Valage riivsai taldrikule. Kloppige väikeses kausis munad lahti koos 2 tl veega. Võtke jahu pihkudesse ja voolige singisegust kolme-neljasentimeetrised vorstikesed, asetage need üksteisest eraldi taldrikule. Kuumutage õli pannil keskmisest veidi kõrgemal kuumusel. Kastke kroketeid ühe käega munakaussi, teisega keerutage neid riivsaias. Pruunistage õlis, kuni kroketid on mõlemalt poolt ühtlaselt kuldsed. Tõstke ettevaatlikult köögipaberile nõrguma. Serveerige soojalt.

Jätke aega hingetõmbeks. Kroketitaina võite päev varem valmis teha ning paneerimise ja praadimise teisele päevale jätta.

Pastel de aceite de oliva ehk oliiviõlikeeks

8 portsjonit

Esimesel pilgul on tegemist lihtsalt keeksiga, kuid see mulje on petlik. Selle retsepti järgi valmib ääretult mahlane ja pehme keeks, mis kaob taldrikult väga kiiresti.

  • 10 sl suhkrut
  • 0,5 tl soodat
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,25 tl soola
  • 2 tl sidrunikoort
  • 0,75 klaasi esimese külmpressi oliiviõli
  • 0,5 klaasi keefirit või maitsestamata jogurtit
  • 1 suur muna
  • 20 sl nisujahu

Kaunistamiseks:

tuhksuhkrut

Eelsoojendage ahi 180 kraadini, rest asetage madalamale riiulile. Katke 20sentimeetrise läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga.

Pange kaussi suhkur, sooda, küpsetuspulber ja sool ning segage minuti jagu. Aeg on siin oluline, sest see mõjutab lõpptulemust. Lisage riivitud sidrunikoor, oliiviõli, keefir ja muna. Vispeldage, kuni segu on muutunud ühtlaseks. Sõeluge hulka jahu ja segage hoolsalt. Valage segu vormi ja küpsetage 30 minutit. Laske koogil 10 minutit vormis jahtuda, seejärel vabastage ääred võitatud noa abil. Eemaldage koogipõhjalt paber, asetage serveerimisalusele ja sõeluge peale tuhksuhkrut.

Ekstragurmee! Lisage keeksile hõrk noot, segades taina hulka 0,5 tl apelsiniõievett.