Rabarberi ja maasika galett Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
26. juuni 2020, 12:14

NÄDALA KOOK | Rabarberi ja maasika galett

Rustikaalse küpsetise täidis on naturaalne ja toob esile nii rabarberi kui maasikate eheda maitse. Rikkalikku maitset lisab küpsetisele frangipane ehk  mandli-muna-suhkru-võikreem. Seda kõike täiendab rohke võiga valmistatud eriliselt mure põhi. Vahukoor või vanillijäätis on sellele küpetisele headeks kaaslasteks.
Koostisosad
TÄIDIS
300 g Rabarber
0.5 dl Suhkur
1 spl Värskelt riivitud apelsinikoor
300 g Maasikad
TAINAS
5 dl Nisujahu (pluss rullimiseks)
2 spl Suhkur
0.25 tl Sool
225 g Või
1 dl Külm vesi (pluss 2 spl)
FRANGIPANE
1 dl Mandlijahu
2 spl Suhkur
Sool
2 spl Toasoe või
1 tk Väike muna
2 tl Vanilliessents
PEALE
2 spl Sulatatud või
2 spl Suhkur
Serveerimiseks vanillijäätis või vahukoor

Valmistamine

16 tk

1. Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika rabarber 1-2 cm juppideks, sega suhkru ja riivitud apelsinikoorega. Tükelda maasikad.

2. Sega jahu, suhkur ja sool. Lõika külm või väikesteks tükkideks, lisa kuivainetele ja haki puruks. Lisa külm vesi ja töötle kuni moodustub tainapall.

3. Jaga tainas kaheks tükiks, vormi need pallideks ja keera toidukilesse. Pane vähemalt 30 minutiks külmkappi.

4. Rulli tainapallid jahusel laual 24-26 cm ketasteks. Pane jahu nii palju, et tainas laua külge kinni ei jääks. Rullides keera tainaketast iga natukese aja järgi ümber ning puista jälle lauale ja tainale jahu.

Pane rullitud tainakettad küpsetuspaberile ahjuplaadile.

5. Sega (või töötle kombainis) mandlijahu,suhkur,sool,pehme või, muna ja vanilliessents ühtlaseks. Tõsta tainale nii, et äärtest jääb 2-4 cm vabaks. Pane peale rabarber ja maasikad, nirista ka rabarberitest eraldunud vedelik.

6. Keera taina äär täidise peale. Pintselda ääred sulavõiga, ülejääv või nirista täidisele. Puista täidise peale suhkrut.

7. Küpseta 25-30 minutiga kuldpruuniks. Võta ahjust ja lase 5-10 minutit ahjuplaadil jahtuda, siis lükka restile või lõikelauale. Kui küpsetis on jahtunud, lõika sektoriteks ja serveeri vanillijäätise või vahukoorega.