Toiduuudised

KANALIHA GRILLIL | 10 soodsat ja särtsakat ideed, kuidas linnuliha sütel valmistada  

Kogunud Manona Paris, 23. juuni 2021 08:15
Grillitud sidruni-ürdikana Foto: Jaan Heinmaa
Kanaliha on grillipidude päästja, kuna võtab hästi omaks erinevate marinaadide parimaid omadusi ja valmib näljaste rõõmuks kiiresti. Ka on kalorid kontrolli all ning kasutusvõimalus väga lai - pane hiljem salatisse või suppi - ikka kulub ära. 

Vaatamegi siis otsa Toidutare parimatele kanagrilli-retseptidele, millest võiks saada inspiratsiooni enne suuremat (või ka väiksemat) kanagrillipidu organiseerides. 

Paar sõna aga enne kahel olulisel teemal.

1. Hügieen. Kana on ristsaasteohtlik linnuke. See tähendab, et kuna kanal on risk olla salmonelloosi bakteri kandja, tuleks kana töötlemisel väga hoolikalt toiduhügieeni taga ajada. Lõika ja prepareeri kana kindlasti eraldi lõikelaual ja puhasta see korralkult. 

Valmis kanaliha on samast õhtust peale pidu külmikus viibinuna söömiskõlbulik kuni kolm päeva. 

Samal teemal

2. Lihavalik. Eelista tumedamat liha, millel kont sees ja nahk peal. Tõsijutt, valge liha ehk filee kipub jääma kuivake. Kanakesel ei ole palju rasva, mistõttu on tõsine oht see küpsetades üle kärsatada ja liiga kuivaks muuta. 

Spetsialistid soovitavad eelistada kanakintsu, millel on kont veel sees ja nahk peal. Kont annab lihale mahlakust ja nahk kaitseb liigse kuivamise eest. Mälemaid ei pea ju hiljem ära sööma, ehkki karta on, et krõbeda ja asrase maitseka kanahaha peale või lauas pisikeseks kakluseks minna...

Klikka retseptil: Grillitud sidruni-ürdikana  

Grillitud sidruni-ürdikana Foto: Jaan Heinmaa

Grillitud kana on alati kindla peale minek ja sobib kõigile sööjatele. Kanafileed pole vaja ka väga pikalt marineerida - piisab vaid 30 minutist, et liha maitset saaks.

Klikka retseptil: Kurkumikana grillilt 

Kurkumikana grillilt Foto: Britt Paju

Klikka retseptil: Grillitud ingverikana 

Grillitud ingverikana Foto: Indrek Susi

Kui sa ei raatsi sushi-ingverit selle retsepti jaoks osta, saad abi ka mistahes muust ingveritõmmisest või limonaadist. Maitse tuleb viimasel juhul lihtsalt mõnevõrra mahedam. 

Klikka retseptil: Grillitud kanakebabid 

Grillitud kanakebabid Foto: Jaan Heinmaa

Kanaliha ja basiiliku kombinatsioon on võrratu! Hakkliha kasutades saab sinna juurde mõelda veel ja veel erinevaid lisandeid. Basiiliku võib asendada näiteks pestoga ja see, kes tahab kergemat maitset, võib lisada riivitud õuna – fantaasial pole piire. Tähtis on aga meeles pidada, et lisandeid ei saaks rohkem kui liha, sest siis ei pruugi liha enam koos püsida. Siin on kebabi vardavariant ja lihtne baasretsept.

Grillitud kana jogurti-tilli marinaadis Foto: Jaan Heinmaa

Kerges marinaadis värske tillimaitselise kana võid valmistada kas fileest, kintsulihast või koibadest. Viimased tükid vajavad pikemat grillimisaega.

Klikka retseptil: Tomatine grillmarinaad kanalihale 

Tomatine grillmarinaad kanalihale Foto: Aet Trisberg

Nagu juba öeldud - kana kintsuliha on grillimiseks parem kui filee, mis kipub ka marinaadis kuvaks jääma.

Klikka retseptil: Grillitud mango-tšilliglasuuris kanafilee suitsutomatitega 

Grillitud mango-tšilliglasuuris kanafilee suitsutomatitega

Retsept, mis eeldab natuke nikerdamist. Kokasaate Maitsenaudingud 09.04.2008 retsept

Klikka retseptil: Grillitud piprane kalkunifilee 

Grillitud piprane kalkunifilee Foto: Jaan Heinmaa

Kalkuni rinnaliha on kuivem ja sitkem kui broileriliha ning vajab seetõttu pikemat marineerimisaega.

Klikka retseptil: Grillitud kanapihvid väikese vürtsiga  

Grillitud kanapihvid väikese vürtsiga Foto: Jaan Heinmaa

Kergemast kanalihast pihvid on teretulnud vaheldus grillitud lihakraamile. Sambal Oelek on tsillipasta, mille puudumisel saab pihvidesse maitseks lisada mõnda muud meelepärast tsillikastet või 2 tl tomatipastat ja maitse järgi tsillipulbrit. Kanapihve võib küpsetada grillil või praadida pannil. Värske salat on kotlettidele heaks lisandiks.

Klikka retseptil: Ürtidega grillitud kanafileest salat noorsuvise rohelisega 

Ürtidega grillitud kanafileest salat noorsuvise rohelisega Foto: Tuuli Mathisen

Hästi mõnus kerge salat sobib põgusaks eineks või siis ka tugevama toidukorra eelroaks. Ürtide osa ei jõua maitsetes ära kiita ja värskete aedviljade mahlasus rõõmustab meeli. Sellisel moel valmistatud kanafilee maitseb ka lastele väga hästi.

Samal teemal

23.05.2021
GRILLIPEO KÕRVALSTAARID: parimad salatid, snäkid ja muu maitsev, mis peo käimas hoiab
23.05.2021
VEISELIHA GRILLIL | 10 retsepti ja ideed, kuidas ehtsat steiki või ribi sütel säristada
22.05.2021
MIS ASI ON ÕIGE ŠAŠLÕKK? Veidi ajalugu ja 10 mõnusat retsepti
01.04.2020
Soojad ilmad ja rohkelt vaba aega – on aeg grillima hakata! Siin on 7 maitsvat toodet, mida kindlasti tasuks grillida!