Taimsed jaaniroad

Foto: kollaaž: (10x Jaan Heinmaa, Taimne Teisipäev, Daisy Lappard)
Toiduuudised
21. juuni 2022, 12:14

TAIMNE GRILLIPIDU: 10 suud vett jooksma ajavat ideed, kuidas veeta kergemat jaanipäeva (1)

Taimetoit on kaa sutsu grillisuitsu saades märksa maitsvam! Siinolevad road on head nii kõrvalampsude kui ka põhikäiguna ja sobivad hästi ilmestama ka lihasõprade laudu. Proovi järele!

Klikka retseptil: Lillkapsariis ja -steigid kukerpuumarjade ja seemnetega 

Lillkapsariis ja -steigid kukerpuumarjade ja seemnetega Foto: Jaan Heinmaa

Lillkapsast toitu valmistades on tekkiv puru kaunis tüütu. Kui aga teha seda teadlikult, valmistades nn lillkapsariisi, on tulemuseks väga huvitav ja tõepoolest riisi meenutav roog. Maitselt on see lillkapsalikult kahvatu ja annab sulle võimaluse lisada meelepäraseid ürte, vürtse, pähkleid, seemneid ja marju. Selles retseptis annavad hapukad kukerpuumarjad, seedermänniseemned ja kurkum araabiapärase maitsenüansi. Toit on täiesti taimne ja sobib ka veganile. 

Klikka retseptil: Krõbedad rukkileivad hummuse ja grillitud köögiviljadega 

Krõbedad rukkileivad hummuse ja grillitud köögiviljadega Foto: Taimne Teisipäev

Krõbedad rukkileivad hummuse ja grillitud köögiviljadega on hea moodus, kuidas grillipeo ülejääke ära kasutada.

Klikka retseptil: Praetud kapsasteigid krapsaka tahiinikastmega 

Praetud kapsasteigid krapsaka tahiinikastmega Foto: Jaan Heinmaa

Pannil soolavõiga praetud tavaline peakapsas pakub maitsekogemuse, mida nii tavaliselt ja tuttavalt köögiviljalt oodatagi ei oska. Prae kapsasektorid väljast julgelt pruunikaks, seest jäävad nad ikka parajalt krõmpsuks. Kapsa naturaalsele magusale maitsele on heaks lisandiks soolakas ja pikantne tahiinikaste. NB! Valmista roog kindlasti vahetult enne serveerimist – nii saad parima maitseelamuse! Roog sobib ka veganile, kui kasutada praadimiseks või asemel õli.

Klikka retseptil: Hiinapärane kurgisalat 

Hiinapärane kurgisalat Foto: Jaan Heinmaa

See kurgisalat on väga hea, kui pead lugu ohtrast küüslaugust. Salati võiks tunnike varem valmis teha ja külmikusse söögiaega ootama panna. Siis tuleb sellest üks hästi mõnus külm krõmps amps.

Klikka retseptil: Tabbouleh 

Tabbouleh Foto: Jaan Heinmaa

Tabbouleh on mahlane vahemereline salat, mida valmistatakse kuskussi või bulgurnisu, värske mündi ja peterselliga. Sobib hästi iga liha-kalaroa kõrvale, aga ka lihtsalt külmlauale.

Klikka retseptil: Grillitud köögiviljad küüslaugumarinaadis 

Grillitud köögiviljad küüslaugumarinaadis Foto: Jaan Heinmaa

Marinaad rikastab köögiviljade magusaid maitseid.

Klikka retseptil: Grillitud paprika salat 

Grillitud paprika salat Foto: Jaan Heinmaa

Grillitud paprikad maitsevad eriti magusalt ja mahlaselt.

Klikka retseptil: Grillitud küüslaugud 

Grillitud küüslaugud Foto: Jaan Heinmaa

Grillitud küüslaugust saad maitsva pikantse lisandi vaat et igasuguse soolase roa kõrvale, pigistades pehmeks küpsenud küüne sisu välja.

Klikka retseptil: Tomatiterriin grillitud aedviljadega 

Tomatiterriin grillitud aedviljadega Foto: Daisy Lappard

Söö terriini näiteks värske kukliga, aga sobib ka niisama ilma lisandita.

Klikka retseptil: Grillitud küüslaugutomatid 

Grillitud küüslaugutomatid Foto: Jaan Heinmaa

Midagi maitsvat küüslaugusõpradele! Kusjuures küüslauku võid tomati sisse peita kohe nii palju, kui tahad. Kaste annab suupistele mõnusa magushapuka lisamaitse. Selles retseptis on kasutatud mett, mida annab aga edukalt vegan-versiooni tarbeks asendada agaavi- või vahtralehesiirupiga.