Rabarberiketšup Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
11. juuni 2023, 14:15

10 MOOSI RABARBERIST: valmista krehvtiseid lihakastmeid ja suus sulavaid keediseid

Aeg on juba sealmaal, et kooki on rabarberist juba küll ja veel tehtud - nüüd võiks selle väärt varre purki panna! Meil on palju nii magusaid kui ka krehvtiseid moosikesi, millega jaanipäeval lähikondsete vaimustusõhkeid välja teenida. 

Klikka retseptil: Rabarberiketšup 

Rabarberiketšup Foto: Jaan Heinmaa

Värsked rabarberivarred on kohe-kohe sirgumas, seetõttu saab vanast valmistada maitsva lisandi lihale. Ketšupit saab kasutada veel näiteks liha või ribide marinaadis.

Klikka retseptil: Rabarberist libatkemali

Rabarberist libatkemali Foto: Manona Paris

Tõstan käed ja tunnistan pattu: tkemali on traditsiooniliselt ploomikaste, enamasti alõtšadest. Ent kuna suve esimeses pooles pole neid õigeid hapusid kuskilt saada ja rabarber end aianurgas liiga hästi tunneb, tekkis ketserlik mõte: asendaks ploomid rabarberiga? Välja tuli üsna tore hapu grillikaste, mida just hea jaanipäevaks valmistada.

Klikka retseptil: Mündi-rabarberi vürtsmoos 

Mündi-rabarberi vürtsmoos Foto: Jaan Heinmaa

Vürtsikas rabarberimoos mündiga sobib hästi suvisteks grillipidudeks liha ja kala kõrvale, samuti juustukandikul serveerimiseks.

Klikka retseptil: Rabarberi-banaanimoos maasikatega 

Rabarberi-banaanimoos maasikatega Foto: Jaan Heinmaa

Vanillimaitseline rabarberi-banaani-maasikamoos on suisa luksuslik, naudi seda hommikupudru, pannkookide või maitsestamata jogurti ja müsliga. Ka moosisai koos piimaga on imehea! 

Klikka retseptil: Maasikakompott rabarberi ja ingveriga 

Rabarberikimpott maasikatega Foto: Tuuli Mathisen

Kompott tundub olevat teenimatult unustusse vajunud klassika. Tegelikult on tegu väga palju põnevaid maitseid võimaldava ning tunduvalt tervislikuma hoidistamisviisiga kui moosikeetmine. Suhkrut kulub oluliselt vähem ja marju ei pea ka kaua kuumutama.

Klikka retseptil: Rabarberitšatni, tuline ja mahlane 

Rabarberitšatni, tuline ja mahlane Foto: Tuuli Mathisen

Rabarber oma hapuka maitsega sobib lisaks magusatele toitudele ideaalselt ka lihakõrvaseks. Selles rabarberitšatnis on koos indiapärased maitsed. Seetõttu sobib seda lisada vähemaitsestatud toitudele, näiteks vaid soola ja pipart saanud grill-lihale. Liiga palju konkureerivaid maitseid võivad tekitada maitsemeeltes segaduse, aga mõni väike lisapala võlub alati.

Klikka retseptil: Petlik murakamoos (rabarberiga) 

Rabarberi-maasikanaps Foto: Jaan Heinmaa
Petlik murakamoos (rabarberiga) Foto: Meeli Küttim

Noorest rabarberist ja eestimaisest porgandist võid jaanipäevalauale keeta “petumoosi”. Sobib hästi saiale määrida või hoopiski juustuvaagnat täiendama.

Klikka retseptil: Rabarberi-maasikanaps 

Rabarberi-maasikanaps Foto: Jaan Heinmaa

Kodune naps on peale rabarberi ja maasika saanud veidi maitselisa ka apelsinist ja ingverist. Sobib segujookide valmistamiseks või jääga serveerimiseks.

Klikka retseptil: Grillkaste röstitud maasikatest ja rabarberist 

Rabarberisiirup sidruniga Foto: Jaan Heinmaa
Grillkaste röstitud maasikatest ja rabarberist Foto: Jaan Heinmaa

Maasika ja rabarberi kooslus sobib väga hästi ka grillimisel. Serveeri kastet grillitud liha juurde või pintselda lihale peale vahetult enne grillilt võtmist.

Klikka retseptil: Rabarberisiirup sidruniga 

Rabarberisiirup sidruniga Foto: Jaan Heinmaa

Kerge mõnus siirup, millega on kerge valmistada limonaadi või  rabarberimimosat. Selleks vala pokaalide põhja kolmandik rabarberisiirupit ja peale 2/3 mullivett või vahuveini. Naudi koheselt!