LeibFoto: PantherMedia/Scanpix
Küpsetised
7. juuni 2020, 10:51

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Saare leib. Iirimaalt

See retsept pärineb meie riigivisiidilt Iirimaale, kui külastasime muuhulgas ka enam kui 300 aasta vanust Powerscourt’i mõisa.

Toidu kasvatamisega on seal alati tegeldud. Alguses kasvatati maisi pelgalt kohaliku Avoca küla elanike tarbeks.

Ajapikku sortiment laienes ja mõisa maadele rajati hunnitu park koos igast ilmakaarest inspiratsiooni saanud iluaedadega.

Powerscourt anno 2010 – kui meid seal võõrustati – oli nagu ilus unistus. Peamajas asus restoran, kus valmistati roogasid ainult oma aiast või kohalikelt saadud toorainest. Märksõnadeks värskus, ehtsus ja piiramatu fantaasia. Nii ei aimanud me, kas pakutava näol oli tegu päris iirlaste traditsioonilise toiduga või oli seda kaugete maade maitsetega tembitud.

Saarerahva rändurite asi, maailm oli neile pisike juba ammustest aegadest saadik. Nagu ka meie saarte rahvakildudele.

Tol korral köitis esimesena mu tähelepanu leivakorv. Pakuti umbes seitset erinevat sorti, nende hulgas ka tõesti iirlaste enda traditsioonilist soda bread’i. See oli nii maitsev, et esimese satsi jämedat kivijahvatusega täistera nisujahu tõin ma tolle leiva küpsetamiseks kaasa sealtsamast riigivisiidilt. Aga meie oma maal kasvanud ja väikestes veskites jahvatatud jahu sobib sellese retsepti lausa ideaalselt:

1 päts –12 viilu

Vaja läheb:

  • 200 g valget nisujahu
  • 300 g jämedat täistera nisujahu või speltat
  • 3 spl kliisid
  • 2 kuhjaga tl soodat või küpsetuspulbrit (+ soodale paar tilka sidrunimahla)
  • 1 tl meresoola
  • 1-2 spl mett või vahtrasiirupit (vm looduslikku magusat siirupit)
  • 600–900 ml piima (lehma- või taimset piima või hoopis  näiteks kombutšat selle asemel – katseta)
  • Kui meeldib, lisa seemneid – kõrvitsaseemned sobivad siia võrratult hästi.

Tee nii:

Sega kõik ained suures kausis, viimasena lisa siirup ja piim. Piima lisa jaokaupa, et tekiks niiske, mahlakas paks tainas.

Pane hästi määritud leivavormi (1 kg leiva suurus) ja küpseta 230 C juures 6–20 min – kuni leib on kerkinud. Alanda kuumus 180 C-ni ja küpseta veel umbes tund. Võta välja, kalluta leib vormist välja ja koputa noaotsaga, kui kõmab õõnsalt, on valmis.

Kui mitte, pista ta veel 10–15 minutiks (ilma vormita) ahju.

Seda suurepärast leiba saab ka kuumalt lõigata. Naudi supi kõrvale või niisama või ja soolahelvestega!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin