Piknik pole ainult söömiseks ja seltskond ei pea olema suur – miks mitte veeta mõnus suvehakupäev looduses kahekesi. Ka siis, kui olete nädalate kaupa niigi kahekesi kodus istunud, pakub piknik turgutavalt romantilist vaheldust.  Foto: Pixabay
Toiduuudised
5. juuni 2020, 17:42

Piknik: selle suve kõige turvalisem pidu

„Vabas õhus ei ole kuigi mugav mitme söögiriistaga toimetada ehk kahvli ja noaga praadi süüa,“ tõdeb toitlustusfirma Uueskuues Koduköök OÜ perenaine Kersti Purge. Sestap meeldib talle mõte piknikust kui purgipeost. Piknik tundub õdus ja tänavu suvel ilmselt ka kõige turvalisem koosviibimine.  

„Kõige mugavam on toit kaasa võtta portsjonitena, siis jääb ära serveerimisega kaasnev mäkerdamine,“ teab kokapaberitega Kersti Purge omadestki kogemustest. „Samuti pole vaja kaasa vedada lõikelaudu, nuge, serveerimisriistu ega muid lisatarvikuid – vaevalt keegi piknikul väga lõikuda ja hakkida viitsibki.“ Valmis pandud portsjonid saad kiiresti ja mugavalt laiali jagada. Kaasavõtmiseks sobivad eriti hästi purgid, pudelid ja karbid, mida saab korduvkasutada.

Et toit muljuda ei saaks, on vaja head piknikukorvi, aga piltidel sageli nähtud punutisest paremini sobib väljasõiduks vormi hoidev ja hõlpsasti kantav sangaga korv või spetsiaalne seljakott.

„Piknikukorv pole see, mille ma hommikul kell üheksa kokku pakin, et siis kell kolm sööma hakata,“ tuletab Kersti meelde  ka toiduohutust. Kes sõidab piknikupaika autoga, saab toidu panna kas autokülmikusse või kasutada termokaste. Viimaste puhul ei tasu poes müüdavatele külmabrikettidele väga loota, hoiatab Kersti: märksa tõhusamalt toimivad termokasti põhja pandud kaks-kolm poolteiseliitrist pudelit jäätunud veega.  

Kerstile tundub plaan tänavu suvel peresündmust piknikuga tähistada hoopis turvalisem kui kusagil restoranis pika laua taha koguneda. Eriti siis, kui peres on ka väikelapsi või eakamaid inimesi. „Ma ise küll väga ei kipu sellel suvel kuskile rahva sekka,“ tõdeb ta. „Kui koguneb kümme inimest, siis see on ju ideaalne seltskond pikniku pidamiseks. Samas – miks mitte minna vaid kahekesi.“ Suviti on paljudel kombeks korraldada suguvõsa kokkutulekuid, ka sellisel juhul päästab piknik. 

Ise armastab Kersti ühitada pikniku koduse aiapeoga ja on kindel, et pole mingit vajadust kulutada pikniku pidamiseks ilusal suvepäeval aega sellele, et sõita maha kümneid kilomeetreid. „Miks minna kaugele, kui piknikulina võib ka koduaias puu alla maha laotada. Eriti nüüd, kui õunapuud õitsema hakkavad,“ ütleb Kersti. Ta usub, et pärast nädalatepikkust kodukontoris istumist on piknik ka suurepärane suhtlemiskoht. 

Kuidas arvestada toidu- ja joogikoguseid?

Kui seltskonna moodustab näiteks viieliikmeline pere, kus pesamuna alles 2-3aastane, võiks iga inimese jaoks kaasa võtta: 

  • 200grammise purgisalati, pesamunale piisab poole pisemast kogusest; 
  • 150grammise purgimagustoidu, pere pisemale aga näiteks Kreeka jogurti puuviljadega;
  • kaks soolast pirukat või ühe muffini; küpsetisi tasub arvestada väikese varuga, sest võib-olla keegi soovib lisa; 
  • 0,33 liitrit maitsevett või jääteed või limonaadi; 
  • 150 grammi puu- ja juurvilju, soovitatavalt hooajalisi, purgikene dipikastet. Suuremas seltskonnas võib personaalsete purgikestega pärast piknikulinal kitsaks minna.   

Allikas: Uueskuues Koduköök OÜ perenaine Kersti Purge